Потребно је да пешачите око 30 минута уз реку Градашницу, у близини Пирота, како бисте стигли до Извора живота. Управо тако мештани села Градашница, али и многи који су имали прилике да се увере у лековитост воде, називају извор познат као Даг бањица.

Извор подно планине Видлич

На око 5 километара удаљености од града Пирота се налази планина Видлич, која се протеже и на територију оближње Бугарске. А на надморској висини, која варира између 470 и 510 метара су смештени и бројни извори лековите воде, по којима је ова планина позната.

Поред тога што су многи излечени од гангрене, али и различитих стомачних тегоба, а примарно чира на желуцу, вода на овим изворима је позната и по значајној концентрацији сребра. Заправо у њој има таман толико сребра, да то буде корисно за организам.

Издвајају се доња и горња група извора на планини Видлич. А температура воде на Извору живота износи константних 29 степени.

Откуд такав назив?

Када чујете да се ово место назива Даг бањица, врло је вероватно да ћете помислити да то и нема баш много везе са нашим језиком. И истина је, заиста делује да нема.

Објашњење за такав назив нуди једна од локалних легенди о настанку, која се везује за извесну Туркињу, по имену Дага.

По тој легенди, она је боловала од неизлечиве болести. И без успеха је покушавала да пронађе лек за ту бољку. Легенда вели да је обишла територију и Европе и Азије, док није дошла на ово место.

Управо ту се и излечила.

У спомен на тај догађај и желећи макар некако да се захвали природи на чудотворном исцељењу, она је своје име наденула лековитом извору.

Иако није директно везана за настанак назива Даг бањице, постоји још једна легенда, која се везује за ово место. Она нас враћа у период када су овим предлима владали Римљани.

А вели да су се римски војници враћали из похода. Међу њима је било и доста рањених војника, који су били у толико лошем стању да више нису могли ни да ходају. Немајући друго решење за своје саборце, они покретни војници их ту остављају, мислећи да ће умрети. Међутим, врло брзо после конзумирања воде са овог извора, они су се заправо у потпуности опоравили. Како каже легенда, чак су многи од њих и остали да живе у том крају, оженивши се локалним девојкама.

Иако званично Даг бањица није окарактерисана као лечилиште, те готово сигурно нико од посетилаца није ту по препоруци лекара, током читаве године по неко одлучи да посети овај извор.

И немојте бити изненађени ако приликом посете чујете за излечења многих људи, који су управо ту покушали да нађу спас. И успели!

Александра Блажевић

Оставите Коментар