Иако је амерички председник Џо Бајден позвао Србију на узајамно признање са Косовом, Европска унија сматра да је само на Приштини и Београду постизање неопходног компромиса.

Портпарол службе за спољне послове ЕУ Петер Стано истакао је за Инсајдери да је главна сврха дијалога постизање свеобухватног споразума.

Стано је одбио да директно прокоментарише Бајденово писмо упућено председнику Србије Александру Вучићу, у коме потенцира да је међусобно признање једина опција.

– Дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије помаже ЕУ. Дијалог води Србију и Косово ка европској будућности. На крају ће на Београду и Приштини бити проналажење неопходног компромиса. Крајњи циљ овог дијалога је постизање свеобухватног споразума, правно обавезујућег за нормализацију односа између Косова и Србије – рекао је Стано.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Подсетимо, председник САД Џозеф Бајден упутио је честитку поводом Дана државности Србије и поручио да САД желе међусобно признање Београда и Приштине.

– У име америчког народа упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије 15. фебруара – пише у честитки коју је Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу, саопштено је из кабинета српског председника.

Бајден је у честитки поручио да САД остају „непоколебљиве у подршци“ евроинтеграцијама Србије, спровођењу реформи и постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа са Косовом “који је фокусиран на међусобно признање”.

– Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата. Такође ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије корона вируса, док се заједно суочавамо са овим глобалним изазовом без преседана – наводи се у честитки.

Оставите Коментар