Немачка ће ове године бити у рецесији од 4,2 одсто, а економија ће најлошије проћи у другом тромесечју, када се предвиђа да ће бруто домаћи производ пасти за чак 9,8 процената.

Очекује се да ће најјача европска економија следеће године расти за 5,8 одсто, али са ниске базе. Тако у пролећној прогнози предвиђа пет економских института који су већ узели у обзир економске мере земље, преноси портал Сибиз.

Немачка никад није доживела тако дубок пад БДП-а, какав предвиђају економисти за други квартал, од прикупљања тромесечних података, односно од 1970. године. Пад је чак двоструко дубљи од најдубљег тромесечног пада БДП-а у последњој финансијској кризи 2008. године. Економисти процењују да је земља у првом кварталу 2020. забележила пад од 1,9 одсто.

Макроекономски бројеви такође су ниски у осталим земљама због корона кризе. На пример, Француска је забележила пад БДП-а од шест одсто у првом кварталу ове године, након што је у последњем кварталу прошле имала пад од 0,1 одсто. Француска је већ пала у техничку рецесију. Последњи пут француски БДП пао је слично дубоко у другом тромесечју 1968. године – 5,8 осто.

Институт Ифо из Минхена у сарадњи са швајцарским институтом КОФ прогнозира да ће еврозона бити у прилично дубокој рецесији у првој половини године, а вратиће се расту у трећем тромесечју.

Оставите Коментар