СЕМБЕРИЈСКО село Глоговац, познато по највећем броју спомен обиљежја једно је од ријетких које је успјело да помирипартизане и четнике, говори потомак партизана Цвијетин Спасојевић за РТРС.

Мјештани тог села, потомци партизана и четника успјели су, како кажу да смире духове прошлости и помире два непомирљива покрета.  Подизањем споменика једног поред другог, како кажу, одали су почаст погинулим лицима различитих идеологија. Иницијатор подизања четничког споменика био је Цвијетин Спасојевић, чија је мајка била у партизанском покрету.

-Све је то родбина, желим да се то помири и да се виче не виче ово је партизан, а овај четник, да се разумије да смо ми сви Срби и браћа.  Зато смо то урадили и успјели смо доста у томе. Смирли су се ти духову – говори Цвијетић за РТРС.

Нетрпљивост ова два покрета описана у историји српског народа сада је прошлост говори Момчило Госповић. Како наводи, потомци четника захвални су на овом гесту.

  •  Мој отац је био у четницима, имао је 17 година када је приступио том покрету. Остао је до краја, ишао је са Дражом Михајловићем од Семберије до Херцеговине – каже Момчило Госпавић.

У тогу Другог свјетског рата страдало је девет припадника равногорског покрета из три фамилије у селу Глоговац. Имена убијених Госпавића, Матовића и Симеуновића уклесана су испод српског грба. Неколико метара даље сачувана је петокрака као обиљежје страдалих у НОР-у.

  •  Рођаци мог оца Госпавићи су страдали по семберским шумама. Затим Матовићи, тројица Симеуновића, али се не зна гдје тачно и то је највећа бољка – прича Момчило за РТРС.Између два идеолошка, изграђено је спомен обиљежје погинулим мјештанима у протеклом одбрамбено отаџбинском рату.У дворишту основне школе налазе се три споменика, а на мјесту окупљања ловаца још један

Оставите Коментар