Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић преминуо је у притворској јединици хашког трибунала 2006. године. Сви су сагласни у једном – Момир Булатовић био је његов последњи саговорник.

Милошевићев адвокат Тома Фила написао је у својој књизи „Завршна реч“ како су протекли последњи тренуци Слободана Милошевића пред смрт о којима постоје подаци и сведоци.

Према речима чувеног српског адвоката, бивши председник Србије и СР Југославије састао се са Момиром Булатовићем, бившим председником Црне Горе и владе СРЈ и са њим био у кратком разговору.

Фила је у својој књизи описао тај разговор.

  • Последњи човек који је видео Милошевића је Момир Булатовић. Они су имали заказане консултације, јер је Момир требало да сведочи у његовом случају. Момир ми је испричао како му је Слоба тог дана рекао: „Не можемо да се договоримо око сведочења, јако сам уморан. Договори се са мојим правним саветницима. Морам да предахнем“. Након тога је преминуо – написао је Фила у књизи.

Да подсетимо, и сам Момир Булатовић открио је пре неколико година шта му је Милошевић рекао неколико сати пред смрт.

Према речима Булатовића, који је преминуо у јуну 2019. године, Милошевић му је изразио захвалност због посете и за крај послао поруку охрабрења.

  • Он је био затвореник код кога се и даље видело да је председник. Kад сам отишао код њега у Хаг први пут, он је мени рекао: ‘Момо, хвала ти што си дошао’. Ја сам то доживео као нешто најлепше што може да ми се деси у комуникацији са неким човеком. Последња реч коју ми је упутио била је ‘Ми ћемо њих све да победимо’. Ту ноћ је и умро – рекао је Булатовић пре неколико година.

Варијанте последњих Милошевићевих речи разликују се зависно од тога који активни сведок тог времена се присећа, али дефинитивно је да су у питању нијансе различитих сећања, реченица и последњих порука некадашњег председника.

Оно што је дефинитивно је да је Милошевићев последњи саговорник био Момир Булатовић.

Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић ухапшен је 1. априла 2001. године. Испоручен је у Хаг на Видовдан исте године, а у Схевенингену је преминуо, у притворској јединици хашког трибунала у току 2006.

Оставите Коментар