Председник Венецуеле, Николас Мадуро, обратио се страним политичарима и званичницима у Каракасу и том приликом показао неколико снимака који, према његовим речима, доказују да САД под изговором достављања хуманитарне помоћи желе да униште независност и суверенитет Венецуеле.

Наводно, снимци пуштени на конференцији приказују „злочине“ које је починила венецуеланска опозиција 23. фебруара.

Могу се видети демонстранти покривених лица који бацају Молотовљеве коктеле на полицију. Потом се виде људи који их праве, а последњи видео приказује спаљене остатке хуманитарне помоћи.

Камион са хуманитарном помоћи је наводно садржао жице, ексере и комаде арматуре, што је доказ да Колумбија и САД нису вођени хуманитарним циљевима, сматра Мадуро.

Како наводе венецуеланске власти, спаљени камион је превозио не само храну и лекове већ и опрему за градњу барикада. Камион је потом запаљен коктелима који су бачени из правца Колумбије, навео је Мадуро.

Због свега тога, Мадуро не дозвољава улазак хуманитарних конвоја у земљу, а прекинути су сви дипломатски односи са Колумбијом. Из колумбијске амбасаде у Каракасу дипломате су протеране.