Генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Кривонос изразио је своје мишљење, током телевизијског гостовања, које украјинске градове Русија наводно припрема да заузме у случају оружаног сукоба две земље.

„Шта мислите ако се Русија усуди да удари на Украјину, одакле ће доћи?“, питао је водитељ програма, на шта је генерал одговорио:

„Подсетимо се колико су током претходних 8 година Руси радили на питањима везаним за извођење вежби дуж наших граница. Они имају могућности за акцију са било ког места на нашим границама са Русијом. Прва опција. Покушаће да поткопају ситуацију у земљи како би је дестабилизовали. Занимају их они критични градови: Одесса, Николајев, Мариупољ, Мелитопољ, Запорожје, Харков.

То су градови у којима се налази нормална и развијена структура аеродрома, где ће, ако успеју, моћи да слете својим авионима и хеликоптерима, што ће касније рећи да је ово заробљавање украјинских оружаних снага од стране побуњеника и ово није техника.

Друга опција: Количина амфибијских јуришних снага и опреме која се сада акумулира на подручју Новоросијска и Севастопоља може се распоредити у било које време у будућности у оним областима које су намењене за успешно спровођење десанта.

Трећа опција је са стране Донбаса. Ескалација сукоба, преусмеравање свих снага и средстава која имамо, а затим ударац у подручја у којима смо празни. Конкретно, то су подручја: Харков, Чернигов, Суми.

Постоји много опција, нећемо моћи једним дланом да покријемо велику земљу коју треба да бранимо. Морамо бити спремни на било коју акцију и не паничити. Русима је потребна кратка победа, јер неће моћи да економски и политички повуку овај процес.

Њихов задатак је да приморају политичко руководство Украјине на уступке и оправдају ове поступке пред међународном заједницом“, каже Кривонос.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар