Чак и пацијенти који су се опоравили мораће озбиљније да воде рачуна о здрављу до краја живота.

Досадашње студије, које су се бавиле ефектима корона вируса по здравље људи, сугеришу да инфекција може иза себе да остави фаталне последице – од губитка чула до оштећења срца и плућа, преноси Дејли мејл.

Међутим, историја наговештава да се могу појавити и други проблеми са здрављем.

Након пандемије шпанског грипа 1918. године, када је оболело пола милијарде људи, многи који су преживели имали су неки облик депресије и осећали су се латаргично. Људи су такође пријавили вртоглавицу, несаницу, губитак слуха и мириса и замагљен вид.

Поједини стручњаци верују да ће пандемија COVID-19 довести до развитка истих или сличних болести.

  • Током епидемије САРС-а 2003. године пријављене су многе психијатријске и неуролошке компликације -недавно је упозорило италијанско Друштво за неурологију.

COVID-19 такође може довести до других дугорочних проблема. Шест од десет људи који су били позитивни на корона вирус пријави су губитак чула мириса и укуса, а ово стање се назива аносмија.

Губитак може бити привремен, али британски стручњаци истичу да у многим случајевима може бити трајан, а то стање се назива пост-вирусни олфакторни губитак (PVOL).

  • ПВОЛ се може доживети код других респираторних инфекција, као што је грип. Међутим, код COVID-19, новообјављени извештаји указују да вирус оштећује ћелије на слузници носа које подржавају ц́елије рецептора – каже Карл Филпот, професор ринологије и олфактологије на универзитету Источна Англија.

Студије су показале да ће после опоравка од короне свака четврта особа имати упоран кашаљ који може потрајати и до десет недеља након што се тело очисти од вируса.

Могуће је да се после преболелог вируса појави упала дисајних путева, чак и ако се почетна инфекција смирила.

Постоје и многи забрињавајући извештаји да инфекција COVID-19 може да изазове плућну фиброзу, стварање ожиљака и оштећења на плућном ткиву.

Др Овен Зенг, шеф центра за заразне болести у болници Princess Margaret, предвидео је да ће неки пацијенти након излечења од COVID-19 болести можда имати смењену функцију плућа, од 20 до 30 одсто.

Кардиоваскуларни стручњаци су забринути да инфекција COVID-19 може нанети трајну штету срцу – чак и људима који немају претходне срчане проблеме.

То може довести до миокардитиса, запаљења срчаног мишића, а оштећења могу бити трајна. Ожиљци од корона вируса такође могу да изазову проблеме са срчаним ритмом, тврде кардиолози из Тексаса.

Само прошлог месеца, истраживање Универзитета Вухан, у коме је учествовало 416 одраслих људи, показало је да један од пет хоспитализованих COVID-19 пацијената има трајно оштећење срца.

--

Leave a Reply