ТЕКСТ У ПОТПУНОСТИ ПРЕУЗЕТ СА: ПРИСМОТРА

Присмотра наставља да анализира чланове озлоглашене организације “Council for Strategic Policy” (скраћено CfSP). У питању је организација невладиног сектора која се у последњих неколико недеља активно спомиње у про-западним медијима, Н1 и Данасу. У предходном тексту анализирали смо поједине чланове “CfSP– а” (између осталих и Драгана Шутановца, бившег Министра одбране, који је војску Србије свео на штап и канап), а сада ћемо се позабавити контроверзама двојице мање познатих чланова.

Александар Вујићић

Бивши консултант у ОЕБС-у и Савету Безбедности, Вујичић данас користи своје богато искуство да лобира за НАТО интересе у Србији. Радио је и у Пореској полицији Србије као кадар Демократске Странке. На сајту “CfSP-а” се ословљава као суоснивач ове организације. У организацијама као што је Шутановчев “CfSP”, “стручњак” за прање новца је веома важан шраф, а Вујичић у овом случају представља управо то.

Илија Пилиповић

Машински инжењер и суоснивач “CfSP-а”, Пилиповић је један од најближих сарадника Драгана Шутановца. Његова целокупна каријера практично је везана за бившег Министра одбране. Пилиповић је од 2008. до 2012. године био директор сектора за материјалне ресурсе управо у том Министарству. За његово пословање у овом периоду везује се и добро позната афера о набавци неадекватног система веза за потребе Војске Србије (коју медији још ословљавају и као “случај веза”). Наиме, Пилиповић је 2014. године оптужен да је склопио веома штетне уговоре за набавку телекомуникационе опреме за Војску Србије. Ови уговори коштали су Србију 120 милиона евра, а набављена опрема била је у потпуности нефункционална и неприлагођена српском телекомуникационом систему. Са овим уговорима Пилиповић је практично сахранио српску авијацију на дуги низ година.

Драган Шутановац

И поред овога, на сајту “CfSP-а” стоји веома лицемерна тврдња да су, за време Пилиповићевог деловања, “капацитети Војске Србије значајно унапређени у техничком материјалном смислу”. Опште је позната чињеница да су Драган Шутановац и његови сарадници уништили Српску Војску више него било која армија у бројним ратовима 20 века. Зато и не чуди чињеница да је НАТО одабрао управо бившег председника Демократске Странке као свог главног лобисту у Србији.

ТЕКСТ У ПОТПУНОСТИ ПРЕУЗЕТ СА: ПРИСМОТРА

Оставите Коментар