Четири „Мига 29“ које је Србији донирао председник Белорусије Александар Лукашенко стижу у Србију. „Мигови“ ће бити модернизовани у Заводу ‘Барановичи’.

Србија је данас и званично постала власник четири нова авиона ‘Миг 29’ које је нашој земљи донирао председник Белорусије Александар Лукашенко! Како Информер сазнаје, министар одбране Александар Вулин у Минску је са белоруским званичницима потписао уговор о преузимању моћних летелица, које стижу у Србију до краја године, а на њима су већ и српске заставе!

Према речима нашег одлично обавештеног извора, план је да белоруски ‘Мигови’ после формалног преузимања буду ремонтовани и модернизовани у најбољем белоруском ваздухопловном заводу ‘Барановичи’. Тамо ће бити доведени на потпуно исти стандард на ком се налази и десет авиона овог типа које Србија већ поседује.

Тако ће после набавке шест руских ‘Мигова’, уз ове четири летелице, наша ескадрила имати чак 14 ‘Мигова 29’, што је резултат највећег улагања у српску авијацију у последње три деценије.

Договор о донацији белоруских ‘Мигова’ постигли су још пре две године председник Србије Александар Вучић и његов белоруски колега Александар Лукашенко, а комплетан посао подржао је и председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин.

Министар одбране Александар Вулин истиче за Информер да је ово велики дан за Србију.

– Белоруска донација четири ‘Мига 29’ је велика ствар за Србију и уз ове четири летелице наша држава ће имати 14 ‘мигова 29’, што је веома озбиљно за наше ваздухопловство! Белорусија је пријатељска земља која је увек била уз Србију и увек смо могли да рачунамо на њу, њен народ и председника Лукашенка. Председник Вучић и председник Лукашенко су развили лични, пријатељски однос, и из тог односа је и склопљен споразум о војно-техничкој сарадњи по ком су нам дониране ове летелице. Управо се кроз тај вид сарадње и види блискост наше две земље… – напомиње Вулин.

Војно-политички коментатор ‘Политике’ Мирослав Лазански објашњава да ‘Мигове’ можемо да очекујемо на српском небу крајем 2019.

– Од тренутка када министар Вулин потпише уговор о донацији и преузимању авиони постају власништво Србије. Као такви, они иду у ваздухопловни завод ‘Барановичи’, најбољи у Белорусији, на генерални ремонт. Они ће тај посао урадити брже него наш завод ‘Мома Станојловић’ јер имају фантастично искуство у ремонту ових летелица. Након тога ће, као и руски ‘Мигови’, растављених крила и у великим транспортним авионима, ‘антонову’ или ‘иљушину’, бити довезени на Батајницу. Очекујем да ће до краја године они бити у саставу нашег ратног ваздухопловства и у пуној оперативној употреби – подвлачи Лазански за Информер и истиче да је ово велики дан за Србију.

– Сада ћемо имати потпуну ескадрилу од 14 „Мигова“. То је у последњих 30 година највеће јачање нашег ваздухопловства. Овом набавком спасли смо ударну моћ српске авијације – оцењује Лазански и додаје да Србија паралелно с овим ‘миговима’ модернизује и друге аспекте авијације.


Иван Березовски, изасланик МО Белорусије – Међународна сарадња 

Између два наша министарства одбране биће још већа сваке године. Мислим да имамо добре пријатељске односе између наших припадника оружаних снага и тако ће се и наставити.