На састанку од пет најављених брифинга два ће бити о Украјини, а чак три о западном Балкану, међу којима су односи са Србијом и ангажман на KиМ.

Због украјинске кризе заоштрава се сукоб између НАТО и Русије, који ће кулминирати на Балкану.

На то указују и поруке са дводневног састанка министара одбране из скоро 50 земаља НАТО, који је почео јуче у Бриселу, где су изузетну пажњу посветили нашем региону – деловању западне војне алијансе на терену, плановима и пројекцијама, односима са Србијом и ангажману на KиМ.

  • Балкан је за НАТО изузетно значајан у контексту обрачуна с Русијом због сукоба с Украјином. На то упућује и агенда састанака војних министара НАТО, где ће усаглашавати даље деловање, а током којих ће од пет најављених брифинга тек два бити о Украјини, а чак три о западном Балкану. Индикативне су и теме „Односи НАТО са Србијом“, „Односи НАТО са БиХ“, а разговараће и о ангажману НАТО на Kосову. Све су то сигнали да се НАТО спрема за могући улазак у отворени рат с Русијом на Балкану, где планирају, између осталог, да смање и елиминишу утицај Москве – прича саговорник Српског телеграфа из дипломатских извора у Бриселу.

ПУТИН НЕ СМЕ ДА ПОБЕДИ
Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг потврдио је да је западни Балкан изузетно важан за НАТО и да блиско сарађује са ЕУ у процесу дијалога Београда и Приштине. Подсетио је и на присуство НАТО на Балкану још од деведесетих и на две мисије – Kфор и Алтеа. А онда је поручио да руски председник Владимир Путин не сме да победи у Украјини:

  • Западни Балкан је важан и наставићемо да будемо фокусирани на тај регион. На самиту ће бити речи о јачању кључне инфраструктуре, а сваки евентуални напад би наишао на адекватан одговор. Важно је да Украјина добије битку против агресора. Радујем се даљим испорукама одбрамбеног оружја Украјини. НАТО чврсто стоји уз Украјину и стајаће докле год буде потребно.

ИЗБОРИ И ПОСЛЕДИЦЕ
На решеност НАТО да се обрачунава с Русијом на Балкану указује и порука високог званичника Министарства одбране САД:

  • Русија спроводи разне тактике у појединим земљама западног Балкана јер жели да стекне економску предност и постигне зависност земаља од њених енергената.

Амерички званичник, говорећи о војној неутралности Србије, навео је да доста држава нису чланице НАТО, али да јесу савезници, те да је, у том смислу, слобода избора важна:

  • Ми можемо да критикујемо набавку опреме из Русије или Kине, али надамо се да ћете направити бољи избор. Неутралност је функционисала дуго, примери су Швајцарска и Аустрија. Можда је тако нешто и за вас (Србију, прим. аут.) функционисало, али сваки избор има последице које могу затворити и нека врата.

Платформа за обрачун
Љубан Kаран, потпуковник KОС у пензији, оцењује за Српски телеграф да то што је, поред ратних дешавања у Украјини, Балкан, значи Србија, у тежишту министарског НАТО састанка упућује на неприлике:

  • НАТО припрема нову платформу за обрачун с Русијом на Балкану, где јачају присуство и инфраструктуру. А рачунају на Хрватску, чланицу НАТО, којој ће економски и војно да помогну да би је промовисали у лидера региона, насупрот Србији, на коју ће бити појачани притисци. Видимо да то већ чине свакодневном агресивном кампањом против Србије и државног руководства.

Приштина тражи санкције за Србију

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала-Шварц затражила је у Бечу замрзавање статуса кандидата и приступне преговоре ЕУ са Србијом:

  • Србија данас показује да нема интерес да уђе у ЕУ, па је логични закључак да се замрзне статус кандидата и тиме и средства која су с њим повезана.

Други корак ЕУ, додаје, могао би бити да се уведу санкције против српских олигарха, који послују с руским олигарсима у области енергетике:

  • Није у реду да једна европска земља, као што је Србија, усред Европе, као једина, финансијски подржава и награђује оне који воде рат против Украјине. Док ми сви гледамо како се може зауставити рат, како можемо показати солидарност и то не само вербално већ и економски и политички слабити Путина, међу нама на западном Балкану постоји један који то не чини и то је, нажалост, наш северни сусед Србија.

Оставите Коментар