Процењује се да ће током наредних 20 година бити постављено преко 800.000 5Г ћелијских торњева широм Сједињених Држава, од којих ће се већина налазити у градовима и њиховим резиденцијалним насељима.

Сличну динамику и пропорцију можете очекивати и у вашој држави.

То је изазвало буру код многих грађана, јер би постављање базних станица значило невиђени пораст и електромагнетног поља (ЕМФ) и радиофреквентног зрачења.

Сматра се да ове врсте зрачења узрокују неколико здравствених проблема, упркос Федералној комисији за комуникације (ФЦЦ) и добављачима попут АТ&Т и Веризон који уверавају јавност о њиховој безбедности.

Ево неких здравствених ризика повезаних са живљењем у близини 5Г базног места:

Стално излагање ЕМФ-у и радиофреквентном зрачењу може проузроковати електромагнетну преосетљивост
Електромагнетну преосетљивост или ЕХС карактеришу различити неспецифични симптоми, а сви се приписују изложености погођеног појединца ЕМФ-у. Према Светској здравственој организацији (СЗО), ови симптоми укључују дерматолошке проблеме попут црвенила и пецкања коже, као и неурастеничне и вегетативне симптоме као што су умор и малаксалост, потешкоће у концентрацији, пробавни поремећаји, лупање срца, мучнина и вртоглавица.

СЗО међутим тврди да ови симптоми нису део било ког препознатљивог синдрома.

Стално излагање ЕМФ-у и радиофреквентном зрачењу може изазвати „микроталасну болест“
Већина зрачења модерних базних станица углавном се састоји од високофреквентних радио таласа или микроталаса. То значи да живот у близини такве станице може узроковати да поједине особе покажу оно што је данас познато као „синдром микроталасне болести“.

Совјетски истраживачи су педесетих година прошлог века први пут идентификовали синдром микроталасне болести код радника који су били у контакту са радиофреквентним зрачењем.

Према Society of Occupational Medicine, главне клиничке манифестације стања укључују дермографизам, туморе, промене крви, репродуктивне и кардиоваскуларне абнормалности, депресију, раздражљивост и оштећење памћења.

Поред тога, рад објављен у часопису Intech Open приметио је да близина ЕМФ-у може представљати потенцијални ризик од рака код људи. То је зато што микроталасно зрачење може да индукује апоптозу, или ћелијску смрт.

Стално излагање ЕМФ-у и радиофреквентном зрачењу може проузроковати проблеме у понашању и когнитивне способности
ЕМФ зрачење може утицати на неуронску активност мозга, па чак и индуковати апоптозу или ћелијску смрт у мозгу. То може резултирати смањењем памћења, промењеним развојем мозга, хиперактивношћу и другим проблемима у понашању.

Упркос супротним тврдњама, постоји све више доказа да микроталасно зрачење, какво емитују торњеви мобилних телефона, није само неуротоксично већ и генотоксично. То значи да су способни да нанесу велику штету генетском материјалу.

Стално излагање ЕМФ-у и радиофреквентном зрачењу може проузроковати развој хроничних болести
Према истраживачу Мартину Л. Полу, калцијумови канали у ћелијама се отварају када електрично окружење тела поремети ЕМФ зрачење које емитује ВиФи и мобилни телефони.

То, каже истраживач, доводи до тога да вишак калцијума улази у ћелије, што доводи до производње једињења званог пероксинитрит. Познато је да моћан и штетан оксиданс – перокситнитрит разграђује и оштећује ћелијске мембране, као и да ремети функцију митохондрија и покреће ћелијску смрт.

Такође је повезан са развојем мноштва хроничних болести попут Алцхајмерове болести, кардиоваскуларних болести, инфламаторних болести црева, мултипле склерозе и одређених врста карцинома.

5Г базна места се изводе и граде брзом динамиком. То значи да заштита себе и својих породица од њихових штетних ефеката мора увек бити наш приоритет.

Извори:

DailyMail.co.uk

Sacramento.CBSLocal.comEHJournal.BioMedCentral.com

WHO.int

Academic.OUP.com

InTechOpen.com

BioMolTher.org

OnlineLibrary.Wiley.com 1

OnlineLibrary.Wiley.com 2

Оставите Коментар