Митрополија црногорско-приморска за четвртак је најавила молебан и прву литију на Цетињу, у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповијести. Ипак, ова најава мирног молитвеног хода верника Митрополије црногорско-приморске по свему судећи неће проћи без повећаних тензија уочи литије
Медији блиски властима у Подгорици извештавају да „као одговор на најављену шетњу Цетињем, друштвеном мрежом ‘Фејсбук’ кружи фотографија на којој је велики транспарент на којем пише: ‘На Цетиње нема шетње'“.

Атмосферу је додатно подгрејао и Срђан Kусовац, шеф Владиног Бироа за односе са јавношћу и саветник премијера Црне Горе Душка Марковића, који је на свом налогу на Фејсбуку такође поделио фотографију на којој група момака држи развијен транспарент на којем пише „На Цетиње нема шетње“.

Ова порука, како наводе медији у Црној Гори, јасно алудира на заказани молебан и литију која ће бити организовани на Цетињу 23. јануара, како је данас најавила Црквена општина Цетиње.

Подсетимо – верници Српске православне цркве недељама организују литије у више црногорских градова и тако изражавају протест због, како кажу, најављеног отимања имовине СПЦ и траже да се Закон о слободи вероисповести повуче.

Молебан и литија на Цетињу заказани су за четвртак у 17 часова.

Цетиње је од 90-их година упориште присталица независности Црне Горе и неканонске такозване „црногорске православне цркве“.

Leave a Reply