Србија у складу са дипломатским споразумом који је потписан 24. септембра 2022. године са Министарством спољних послова Руске Федерације треба званично да  затражи помоћ и укључивање Русије око заштите наших сународника на КиМ, као и око очувања територијалног интегритета наше земље, каже Иван Костић из Двери.

Бивши министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров су прошле године потписали споразум око координисаних активности на пољу међународне политике.

– Сматрамо да је дошло време да председник Србије Александар Вучић и министар Ивица Дачић напокон ураде нешто када су у питању могућности око ангажовања Русије у међународним преговорима у којима учествују представници САД и Европске уније, а који готово увек бране интересе албанске стране – каже он.

Костић објашњава да наше државно руководство треба да искористи тачке тог споразума које се тичу: Тематике Организације за европску безбедност и сарадњу; Тематике Организације уједињених нација.

– Јавност у Србији је забринута за безбедност наших сународника на Косову и Метохији, за шта су најодговорније снаге безбедности под покровитељством мисије УНМИК-а у чијој је надлежности та област, а које су се до сада показале изузетно пасивне када су питању инциденти над српским живљем. Наше државно руководство треба да иницира веће ангажовање и укључивање Русије око међународних преговора које треба вратити под окриље Уједињених нација, поготово што су председник и премијерка Србије рекли да ће и званично тражити дозволу за повратак до 1000 припадника српских снага безбедности на Косово и Метохију, што је у складу са Резолуцијом 1244 УН – објашњава он.

Костић каже да наши и руски представници у Уједињеним нацијама треба да затраже пуно спровођење Резолуције 1244, а ако се то у што краћем року не оствари да поднесу Генералној Скупштини УН предлог нове Резолуције о неспровођењу Резолуције 1244 УН (1999. г.).

Оставите Коментар