Безбедносне снаге Косова нису наоружане тешком техником али већ имају сасвим солидне пешадијске и специјалне снаге, као и пратећу логистику. Формирао их је и обучио НАТО.

Због најаве Приштине да ће формирати војску и претње да ће прекинути бриселски дијалог, председник Србије Томислав Николић заказао је за данас у 13 часова седницу Савета за националну безбедност. Војни аналитичар пуковник у пензији Горан Јевтовић каже за „Спутњик“ да та седница Савета поводом формирања ’војске Косова‘ касни бар пет година, јер је она формирана давно, само нема такав назив.

Како каже, њен званичан назив је Безбедносне снаге Косова, није наоружана тешком техником али има сасвим солидне пешадијске и специјалне снаге, као и пратећу логистику.

„Ту ’војску Косова‘ формирао је НАТО. Већ пет година у Министарству безбедносних снага Косова у самим безбедносним снагама руководи генерал Рахман Рама, иначе командант оперативне зоне Шаља из периода 1998. и 1999. из састава ОВК. Постоје саветодавни, командни тимови НАТО-а који су Безбедносне снаге Косова формирале по процедурама Алијансе. Проблем је само у њеном називу и измени званичне стратегије и доктрине која засад не предвиђа да штити територијални интегритет и суверенитет такозване државе Косово. Седница Савета која ће данас бити одржана на терену неће променити ништа суштински, већ ће имати само умирујући утицај на грађане Србије“.

Јевтовић, међутим, наглашава да су Безбедносне снаге Косова настале на темељима никада расформиране ОВК. Подсећа да ако тај филм вратимо уназад 18 година видећемо озбиљну снагу те војске, и то не само мирнодопски део који броји око три хиљаде људи већ имају и неколико десетина хиљада обучених бораца које могу да мобилишу.

„Косовски заштитни корпус (што је био изговор за нерасформирање терористичке војске Косова) прерастао је у Безбедносне снаге Косова, а уколико отворите њихов сајт видећете да се ради о правој војсци која увелико учествује у програму Партнерства за мир, на војним вежбама и семинарима. Њихов официрски и подофицирски кадар се већ пет-шест година школује у НАТО центрима. Почев од САД, где имају прве питомце на Вест поинту, преко Националног колеџа у Вашингтону, затим Краљевског колеџа у Лондону и другим НАТО школама широм Европе“.

Наш саговорник додаје да је илузорно говорити да је Војска Косова у настајању, она је заживела, као таква се и понаша, а проблем нашег руководства је што се бави формом, а не суштином и садржајем.

Нажалост, према мишљењу пензионисаног пуковника Јевтовића, „војска Косова“ може веома брзо, у року од 72 сата, да прерасте у озбиљну оружану силу од неколико десетина хиљада људи иза којих логистички и финансијски стоји НАТО као савез, али и његове чланице понаособ. „Занимљиво је да су албанска и ’косовска‘ војска практично обједињене и што се тиче школства и заједничких обука. Оне су практично у физичком споју, и то представља велику претњу не само за Србију већ и за цео регион, а то одлично знамо ми који смо ратовали на Косову“, наглашава Јевтовић.

Он истиче да Русија у овој ситуацији може много да нам помогне тако што ћемо јој дозволити да формира једну или две базе на територији Србије.

„Нама је потребно хитно војно савезништво са Русијом, јер смо до 2007. уништили Војску Југославије, плански, по налозима НАТО-а, а под изговором Партнерства за мир, јединствене безбедносне и одбрамбене политике, братства, љубави, мира и свега осталог што су прокламовали. Тако смо једну озбиљну силу која се научно доказала као одлична у одбрани против изузетно моћног противника једноставно демонтирали. Тадашња мирнодопска војска је имала 110 хиљада, а ратна војска више од 450 хиљада људи. Имали смо 1.100 тенкова, преко 3.500 јединица артиљеријског оружја, више од 500 оклопних возила, снажну логистику и развијену инфраструктуру, и наравно да сада када свега тога више нема сви у региону представљају опасност за нашу земљу“.

Проблем садашњег руководства је што жели да ревитализује ту силу али је потребно време, сматра пензионисани пуковник Горан Јевтовић. Прави потез би био војно савезништво са Русијом, онако како је то урадио председник Сирије Башар ел Асад, јер је сва прича о војној неутралности крајње дегутантна, сматра Јевтовић. Он наглашава да Србија може да има билатерална војна савезништва, али да и даље остане по страни када је у питању блоковска подела.

„Војно неутралан не значи ништа, јер вам онда нико не гарантује безбедност у случају било чије агресије. На нашу несрећу, ми знамо да бројне чланице НАТО-а имају аспирације ка нашој територији, тако да је сулудо говорити о миру и војној неутралности када нам наши вековни непријатељи показују шта желе са нама. Не можемо геостратешке државне процене и предвиђања спроводити тако што ћемо претпостављати ни на каквим чињеницама да нас нико неће напасти. У том смислу је војна неутралност, која иначе као војни термин не постоји, потпуно илузорна. Проблем је што и тај израз по природи ствари умртвљује одбрамбену способност једне нације и није пожељна поготово у оваквој констелацији односа у свету“, закључује Јевтовић.

Извор: rs.sputniknews.com