Капитену хрватске фудбалске репрезентације Луки Модрићу усташе су за време Другог светског рата убиле пола фамилије

Фото: Youtube.com
Фото: Youtube.com

Модрићева мајка је Радојка Допуђ, Српкиња из села Крушева код Обровца, а на списку жртава логора у Јасеновцу и Старој Градишки налази се најмање троје чланова њене породице!

Све то није сметало Модрићу, који је проглашен за најбољег играча Светског првенства у Русији, да освајање другог места на Мундијалу прослави уз усташког певача Марка Перковића Томпсона.

Истовремено, хрватски и западни медији објављивали су потресну причу о томе како је Лука Модрић одрастао у избеглиштву након што су га Срби протерали из његовог села у околини Задра и убили му деду.

Тешко страдали

Хрвати су, међутим, на све начине покушали да сакрију да је њихов најбољи спортиста свих времена најпре страдао од усташа. Ово је Информеру открио човек из околине Задра, Хрват, који је из разумљивих разлога желео да остане анониман.

– Модрићева мати је Радојка Допуђ из Обровца. Они су једина српска породица у том крају. Током Другог светског рата су тешко страдали. Неколико њих је убијено у логорима – каже наш саговорник, и додаје:

– Радојки Допуђ данас пола родбине живи у Србији, а пола у Аустрији. Овде у Хрватској се о томе не говори. А тек о томе да су Луки усташе клале фамилију… то је забрањена тема. Сви причају о томе како су му Срби током рата убили деду и спалили ћаћину кућу. То је истина. Али је исто тако истина да су му хрватски манијаци током „Олује“ 1995. године спалили материну кућу…

Томпсон забрањен у пола Европе

Поједини хрватски медији врло су оштро реаговали на то што су репрезентативци на дочеку славили уз Томпсона. Према порталу Индеx.хр, тиме је бачена сенка на успех који су играчи направили на Светском првенству.

„Томпсон је забрањен у пола Европе због текстова његових песама и величања усташтва и неонацизма, не може да прави концерте у Холандији, Немачкој, појединим деловима Швајцарске и Словенији, а код нас је добио место у аутобусу са репрезентативцима“, стоји у једном од текстова „Индекса“.

Тврдње да су усташе убиле Лукине претке прилично је лако проверити простим увидом у списак жртава логора у Јасеновцу и Старој Градишки. Тај списак је доступан на интернет сајту www.јусп-јасеновац.хр. У питању су хрватски извори и према њима је чак 15 особа са презименом Допуђ страдало у усташким казаматима. Од тог броја троје је из Обровца, села у којем је рођена Радојка Допуђ, мајка Луке Модрића…

„Аница Допуђ, име оца Јован, Српкиња, рођена 1935. године у Обровцу, убиле је усташе у Старој Градишки 1944; Божо Допуђ, име оца Никола, Србин, рођен 1903. у Обровцу, убиле га усташе у Јасеновцу 1944; Симица Допуђ, име оца Дујо, Српкиња рођена 1878 у Обровцу, убиле је усташе у Старој Градишки 1944“, пише у злокобном списку жртава.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2018/05/04/%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8/

Пријатељи у Србији

Ово троје несрећника који су скончали под усташким ножем су несумњиво преци Радојке Допуђ и Луке Модрића. Можда је то још неко од преосталих 12 Допуђа којима су кости остале у логорима Независне Државе Хрватске…

Имајући све ово у виду, потпуно невероватно делује чињеница да је Модрић у понедељак у Загребу на званичном дочеку репрезентације певао усташке песме… Очигледно је његов отац Стипе Модрић ипак имао мало већи утицај у васпитавању.

Ипак, непосредно пре повратка кући, Модрић је причао о подршци коју добија од пријатеља из Србије.

– Имам много пријатеља у Србији и знам да навијају за нас. Неки наравно не, што због прошлости, што због зависти. У сваком случају, ми смо овде да играмо фудбал. Не знам да ли је прикладно мешати неке осетљиве теме у то. Фудбал је забава – рекао је недавно Модрић.

С. Р.

Извор: informer.rs