Интернет је пружио велике могућности али колико има предности толико има и мана. Једна од опаснијих ствари јесте што је интернет отворио могућност педофилима и разним другим предаторима да врбују своје жртве.

Тако се на друштвеним мрежама повремено појављују одређени профили који промовишу лоше ствари попут секти или педофилије. Млади, често желећи да буду запажени, несвесно ураде нешто што од њих може да направи жртву, а дигитално насиље оставља озбиљне последице.

На инстаграму су се појавили профили „Балканске Малолетнице“ који објављују фотографије на којима су малолетне особе које су оскудно одевене, у неким секс позама и слично. Они јавно позивају све кориснике ове друштвене мреже да им шаљу фотографије, које потом објављују, без обзира на то ко је послао фотографију. Овакви профили представљају рај за педофиле!

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА апелује на родитеље да проверавају шта њихова деца раде у дигиталном свету, да обавезно и на својим мобилним телефонима инсталирају апликације и подесе налоге своје деце како би могли у реалном времену да испрате све. Такође апелујемо на образовне институције да више раде на едукацији деце и родитеља и да им укажу на лоше ствари.

Наша организација се ставља у службу свих образовних институција, те уколико желе да наше екипе дођу и одрже предавање на тему безбедности, слободно пишу емаил на [email protected]. Морамо заштити нашу децу и радити више на превенцији.

Стеван Ђокић

Оставите Коментар