Генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић, који је у Босни и Херцеговини правноснажно осуђен на 20 година затвора због ратног злочина, поднеће кривичну пријаву против вештака тужилаштва у овом поступку Берка Зечевића и Н. Н. особе, сазнаје „Политика”. Генерал који је пред босанским судом оглашен кривим да је као командант Тактичке групе „Озрен” наредио гранатирање Тузле (случај познат као „Тузланска капија”) сумња да су, како каже за наш лист, Зечевић и непознате особе „свесно сачинили налаз противно правилима струке и под притиском Н. Н. особа”.

Подсетимо, генерал Ђукић осуђен је искључиво на основу Зечевићевог вештачења у којем се наводило да је масакр на тузланском Тргу Капија 1995. године, када је убијена 71 особа, а рањено 240, изазван експлозијом пројектила са српских положаја.

– Са екипом стручњака урадили смо многе огледе како бисмо проверили налаз и мишљење вештака др Берка Зечевића. Провели смо на терену 93 дана од чега је изградња реплике Трга Тузланска капија трајала 52 дана, док је десет дана „утрошено” на припремање огледа, а 30 на њихово извођење. Од укупног броја огледа, 17 је изведено са гранатом 130 мм, један са гранатом 155 мм и 12 са експлозивом. Сви огледи су фотографисани, снимљени „обичним” и ултра брзим камерама и дроновима из ваздуха. Ангажовани вештаци из Израела, Француске и трочлани експертски тим из Чешке су у одвојеним налазима дошли до закључка да последице које су наступиле на терену, апсолутно искључују пројектил топа од 130 мм, како то проистиче из налаза вештака Зечевића – каже за „Политику” генерал Ђукић.

Такође, одређеним проверама, експерти су закључили да углови долета гранате које је успоставио вештак Зечевић стручно нису одрживи.

– Закључке ових вештака потврђује и чињеница да током доказног поступка никада у судници нису показани гелери на основу којих би се могло утврдити да суд упркос два опречна налаза и мишљења вештака не врши надвештачење што је готово универзални стандард у кривичним поступцима. Све ово потврђује оно што упорно тврдим, а што садржи и пресуда, да сам осуђен на бази претпоставки с једне стране или у озбиљно монтираном процесу са друге стране – објашњава генерал Ђукић.

Пред Вишим судом у Београду, подсетимо, за 15. април заказано је рочиште по замолници Министарства правде Босне и Херцеговине којом се тражи признање пресуде којом је генерал Новак Ђукић пред тамошњим судом правоснажно осуђен на вишедеценијску казну затвора.

Бањалучки адвокат и дугогодишњи судија Уставног суда Босне и Херцеговине Крстан Симић који би требало да се прикључи тиму одбране генерала Ђукића, каже за „Политику” да је реч „о врло суптилном правном поступку у коме Србија мора да одлучи да ли пресуда суда БиХ одговара прописима, стандардима, заштити људских права и судској пракси Србије”.

– Постоји заблуда да је обавеза државе која извршава пресуду да „удари други печат на исту”. То није тачно. БиХ има богату праксу у признавању судских пресуда. Чини ми се да би и Србија морала да успостави исте стандарде код признавања ове пресуде. Напомињем да је Апелациони суд у Београду, крајем прошле године донео ослобађајућу пресуду у случају Илије Јуришића, који је готово идентичан случају генерала Ђукића. Сматрам да Србија у случају генерала Ђукића треба да обезбеди идентичне стандарде које је успоставила у случају Јуришић – каже Симић.

Тужилаштво БиХ без коментара

У Државном тужилаштву БиХ нису желели да коментаришу наводе генерала Ђукића, нити његову најаву подношења кривичне пријаве, али су навели да ће предузети све да генерал Ђукић буде изручен тамошњим властима.

– Предузећемо све мере, укључујући и међународну правну помоћ, да генерал Ђукић буде изручен властима БиХ – рекао је за „Политику” портпарол државног тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Мирослава Дерикоњић

Leave a Reply