Сиријско министарство туризма објавило је нови снимак Алепа, овог пута сјајан панорамски видео из ваздуха.

Иако сам снимак приказује већином радове на граду чији су делови тешко страдали за време ратних разарања која су овде потрајала неколико година, сиријско министарство објављује свету како је овај историјски град (према појединим наводима Алепо је најстарији континуирано насељени град на свету) поново спреман за посетиоце.

Прошло је готово две године откако је сиријска војска поразила милитанте који су под окупацијом држали источни део града још од лета 2012. године. Многе историјске грађевине су оштећене као и знатан део индустријске инфраструктуре.

Ипак, град се полако враћа у нормалу, а и становници поручују како напокон могу поново нормално живети у миру као некада.

Битка за Алепо била је у много чему одлучујућа и најважнија битка током целог рата – победом у Алепу сиријска војска кренула је даље па је данас слободна готово цела територија која се налазила под контролом исламистичких милитаната осим провинције Идлиб гдје су се многи милитанти склонили након војних офанзива. Источни део земље увелико је под контролом курдских снага, али је могућ споразум између Курда и Дамаска, ситуација у Идлибу је ипак далеко мање предвидљива.

Advertisements