Главни западни медији преносе тужне приче о празним полицама и гладнима у Венецуели, али јесу ли наводни недостаци хране стварни?

Амерички новинар Макс Блументал, који већ дуже времена прати ситуацију у Венецуели, посетио је Kаракас и открио како тамо ситуација није баш тако депресивна како је већ неко време медији на западу приказују

Он је на своју руку обишао неколико супермаркета у главном граду Венецуеле и није уочио велике несташице о којима се често прича. Након обиласка супермаркета у Kаракасу, Блументал је пронашао много тога за куповину – чак и пиво.

Продававница коју је обишао нуди широк избор меса, месних и млечних производа. Оно што је најважније, занатско (црафт) пиво – обележје конзумеризма – могло се наћи у супермаркетима.

Блументал се такође дивио великој разноликости мирисног тоалетног папира, шампона и хигијенских потрепштина – „основних роба“ које се, према тврдњама медија нигде не могу наћи у Венецуели.

„Овде нема проблема с дистрибуцијом хране или несташицом хране“, закључује Блументал.

„Питање је да је куповна моћ локалног становништва потпуно уништена јер је њихова валута толико ослабљена хиперинфлацијом, спекулацијама и поплавом долара које влада не може контролисати овде, као и гомилањем приватних капиталистичких елемената.“