Србија кренула у дипломатску офанзиву!

Фото: AFP 2018 / ARMEND NIMANI
Фото: AFP 2018 / ARMEND NIMANI

До сада је укупно пет земаља повукло одлуку о признању косовске независности, а министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је 27. јуна имејлом добио ноту државе која повлачи признање Косова, али да још не жели да открије о којој земљи се ради. Последња земља која је повукла признање је Либерија, а то су учинили и Суринам, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди.

„Ало!“ вам ексклузивно, да не буде забуне, пошто из Приштине стално стижу демантији повлачења признања, доноси на увид оригиналне дипломатске ноте којима се повлачи признање лажне државе Косово.

Дипломата Зоран Миливојевић истиче да су повлачења признања сигуран знак да су спољнополитички напори Србије и те како валидни, да имају смисла и ефекта и да тако треба наставити… Он наводи да све ово показује колико је цео тај процес признања био мањкав и у процедуралном, политичком и дипломатском смислу, те да се сада показује да је ту било и усмених признања и признања која нису у складу са правилима у међународним односима и међународном праву.

– Свако повлачење признања је велики успех и ту нема говора. Из простог разлога што сваки глас подједнако вреди, колико је својевремено у процесу признавања било важно да се оствари што бољи резултат са бројем гласова, толико сада одбијање показује колико је то било исфорсирано и вероватно је у целом том процесу коришћен притисак на поједине земље – коментарише Миливојевић. Он напомиње да сва ова повлачења заправо имају више значења.

– Прво је да је процес нових признања заустављен, друго да је тај процес сада кренуо у обрнутом смеру и треће да су аргументи Србије када је реч о самопроглашеној независности и те како валидни и да имају и међународноправну и политичку снагу. Земље на основу тих аргумента преиспитују своје својевремене одлуке, имајући у виду и сопствене националне интересе, јер аргументи Србије показују да и друге земље могу да буду жртве таквих отимања територије – наводи он.

1. Либерија
Последњи случај повлачења признања догодио се пре петнаестак дана, када је то учинила Либерија. Гбезонгар Милтон Финдлеј, министар иностраних послова Либерије, предао је Ивици Дачићу, првом потпредседнику Владе и министру спољних послова, ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

Либерија , Фото: Ало!

2. Суринам
Суринам је прва држава на свету која је повукла признање, крајем октобра прошле године. Тада је Ивица Дачић рекао да се „на томе дуго радило и много разговарало”. Такође, навео је и да је у тој „операцији“ помогао „наш човек који има контакте са властима у Суринаму“.

Суринам , Фото: Ало!

3. Сао Томе и Принципе
Врло брзо после Суринама, афричка држава Сао Томе и Принципе поништила је признавање Косова, јер одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини. Председник Сао Томе и Принципе, Мануел Пинто да Коста, донео је одлуку о поништењу признавања независности Косова.

Сао Томе и Принципе, Фото: Ало!

4. Гвинеја Бисао
Вест да је Гвинеја Бисао повукла признање Косова саопштена је крајем новембра прошле године на конференцији за медије на којој су заједно говорили Ивица Дачић и Умаро Сиско Ембало, председник владе Гвинеје Бисао. Управо је он демантовао дотадашње информације да је његова земља признала Косово као независну државу.
– Нисам видео ниједан папир о признању Косова – рекао је тада он.

Гвинеја Бисао , Фото: Ало!

5. Бурунди
У фебруару ове године, Дачић је обавестио јавност да је Бурунди повукао признање Косова.
Ивица Дачић је изјавио да је Бурунди повукао признање независности Косова зато што су власти те земље схватиле да је реч о лажној држави и додао да ће његово министарство наставити дипломатску акцију како би и друге земље које имају глас у Уједињеним нацијама следиле пример Бурундија.

Бурунди , Фото: Ало!

Аутор: Јелена Ђондовић

Извор: alo.rs