Највиши политички функционери Србије су на мети и на системима одређених опсервација страних служби. То није ништа ново, и наш државни врх је тога свестан, рекао је за ТВ Пинк Мирослав Лазански, будући амбасадор Србије у Русији, и додао да се у том случају покушава контрола над телефонском комуникацијом, компјутерском комуникацијом, контактима на разним дипломатским састанцима и конференцијама, па и улазак у лични, породични живот.

Према његовим речима, ово је свеобухватна акција Запада према Србији, која траје већ неко време. Очито је да Западу смета ова снажна активност српске дипломатије када су у питању Косово и Метохија.

Лазански још додаје да је пред српском дипломатијом веома велики изазов и напор са којим ће морати да се носи на састанку Интерпола у Чилеу:

– Нашим јаким лобирањем морамо да спречимо да (тзв.) Косово уђе у Интерпол, као што смо то урадили прошле године у Дубаију – нагласио је Лазански.

Он је објаснио да имамо посебан проблем са земљама које нису признале тзв. Косово, али да су баш те државе када су у питању гласања у међународним организацијама те које су суздржане или не присуствују гласању.

– Врло је занимљиво што челници ЕУ забрањују Србији да уђе у трговинску заједницу са Русијом, што је веома смешно, пошто постоје одређени подаци да се у врху Европске уније размишља о чланству у Евроазијској еконмској унији – објаснио је Лазански, и додао да Србија сада нема конкретно никакву обавезу када су у питнају санкције према Русији или одустајања од споразума са неким трећим земљама у питању све док не буде пуноправна чланица ЕУ.

Како он каже, представници српског и руског народа нису позвани на 80 година обележавања од почетка Другог светског рата у Варшави, иако смо ми ти који смо поднели највеће жртве:

– Службено објашњење Варшаве је да су позване чланице ЕУ, чланице НАТО-а, и чланице источног партнерства. Председник Белорусије, Лукашенко рекао је да неће присуствовати овом обележавању ако не буде позван председник Русије, Владимир Путин – објаснио је Лазански, и додао да је ово политички гаф Пољске те да се овде огледа страх од Русије, и то да нас Србе посматрају као мале Русе на Балкану.

Оставите Коментар