Високи функционери СПС спремају политичку уцену за СНС и председника Србије Александра Вучића!

Како сазнајемо, најмање тројица људи из самог врха СПС (имена позната редакцији Информера, али их не објављујемо да бисмо заштитили своје изворе) траже да се даља сарадња са напредњацима услови тиме да Вучић пре парламентарних избора писмено гарантује да ће Дачић након гласања бити нови мандатар. У супротном, они предлажу да СПС запрети да ће прећи у опозицију!

Порасли апетити

Наши одлично обавештени извори тврде да су појединим социјалистима значајно порасли политички апетити уочи предстојећих избора.

  • Многи у врху СПС инсистирају на томе да Дачић буде следећи премијер. Поједини чак захтевају од врха странке да даљу сарадњу са напредњацима услове тиме да Вучић пре избора писмено гарантује СПС да ће Дачић бити мандатар за састав нове владе. Уколико се то не деси, по том предлогу, социјалисти ће прећи у опозицију – објашњава наш извор из самог врха СПС. Према његовим речима, рачуница ‘побуњеника’ каже да Вучић, после најављеног бојкота избора од стране дела опозиције, има знатно ослабљену преговарачку позицију и да му никако не треба да се качи са СПС.

  • Они верују да Вучић мора по сваку цену да сачува коалицију са СПС јер само тако задржава висок легитимитет. Кажу да би СНС био у великом проблему ако би СПС прешао у опозицију. Напредњаци би највероватније могли и сами да формирају владу, али та влада не би била овако јака, а социјалисти би из позиције парламентарне опозиције могли знатно да себи подигну рејтинг и тако на неким следећим изборима добију много више гласова. То су аргументи ‘побуњеника’ са којима ће они изаћи пред Дачића – преноси наш саговорник.

Да у овој причи има истине могла би да потврди и изјава лидера ЈС Драгана Марковића Палме, Дачићевог коалиционог партнера, који је већ јавно рекао да би Дачић требало да буде нови премијер. Додуше, Палма је то рекао објашњавајући да је Дачић идеални кандидат коалиције СПС-ЈС.

  • Ми то треба јасно да кажемо пре избора, али то не значи да нећемо да сарађујемо са коалицијом или странком која има више гласова и која би се логично питала ко је мандатар – истиче Марковић.
    Сам Ивица Дачић, коментаришући ове наводе, истиче да је прерано говорити о кандидатима СПС за премијера, мада није искључио да то буде управо он.

  • По правилу, место мандатара припада странци која освоји највише гласова. Палмина изјава није усмерена против било кога. Марковић је рекао само оно што се од свих странака увек очекује, а то је да имају своје кандидате када излазе на изборе. Ми смо увек имали кандидате када смо наступали на изборима и нормално је да своје предлоге изнесемо пред јавност. Ипак, нисмо наивни да сматрамо да ћемо да освојимо највећи број гласова… – наглашава Дачић, док члан Председништва СПС Новица Тончев тврди да неће бити никакве уцене.

  • Неко намерно шири лажне гласине. Премијерска фотеља мора да има упориште у изборном резултату, а ми нисмо баш у позицији да уцењујемо јер СНС има стабилну већину за владу и без нас. Уосталом, пред нашом партијом су тренутно унутарстраначки изазови, анализа резултата и консолидација страначких органа. Социјалисти се тренутно баве собом и својим проблемима – подвлачи Тончев.

Немају ту снагу

Политиколог Јелена Вукоичић, на другој страни, упозорава да су социјалисти близу ивице изборног цензуса.

  • СПС тренутно има једноцифрени проценат подршке бирача, који вероватно не прелази шест или седам процената. Нема политичке логике у томе да лидер странке са мањом подршком буде премијер. Осим тога, упитно је да ли ће подршка СПС уопште требати најјачој странци у земљи кад се узму у обзир снага и рејтинг СНС – закључује Вукоичићева.

А Зорана преко Американаца лобира да она буде премијерка

Чланица СНС Зорана Михајловић преко Американаца увелико лобира да она буде премијерка после предстојећих парламентарних избора, сазнаје Информер!

  • Михајловићева је зацртала да буде следећа премијера и за то обилато користи своје везе са америчким дипломатама – преноси наш извор, подсећајући да је Михајловићева и раније преко неких медија водила личну кампању за премијерску функцију.

Д. Кљајић – М. Добромировић

Оставите Коментар