Србина Стефан Спасојевић (27) привела је у Зубином Потоку тзв. косовска полиција због мајице са мотивима српских манастира и поруком са мотивима цара Душана, саопштила је данас Kанцеларија за Kосово и Метохију.

Стефана С. је Kуртијева полиција зауставила на путу из Зубиног Потока ка селу Дријен где живи, привела га и држала га више од два сата у полицијској станици, запретивши му пријавом због, како су рекли, вређања по националној основи, наводи Kанцеларија.

У саопштењу се истиче да најновије привођење младог Србина показује да једина политика коју спроводе приштинске власти јесте политика системског урушавања основних права и слобода српског народа у покрајини са коначним циљем да они застрашивањем и свакодневним терором заувек буду протерани са својих вековних огњишта.

  • Док Kуртијева специјална полиција пуца у Србе, српску децу, пребија српску омладину, за шта нико не одговара, дотле се Срби приводе и застрашују због мајице? – наводи Kанцеларија и наглашава да је то реалност у којој Срби на северу KиМ живе, а од које главу окреће комплетна међународна заједница.

„Међународна организација морају да разумеју апсурдну чињеницу“
Указује се да светска јавност и представници међународних организација морају да разумеју апсурдну чињеницу да се Срби на KиМ хапсе произвољно без икаквог и права и основа – због објављивања садржаја на друштвеним мрежама, а сада и због гардеробе коју носе.

Уколико је заиста међународној заједници стало до успостављања мира на овим просторима, на чему Београд упорно инсистира, онда неко мора конкретним деловањем обуздати Kуртијева настојања да етнички очисти KиМ од Срба, а задржи само своје истомишљенике и потчињене, наведено је у саопштењу Kанцеларије за Kосово и Метохију.

Пиведени Србин: Рекли су ми да мајицу могу да носим само код куће или у шуми
Огласио се и Спасојевић који је рекао да је јуче ујутро са другом пошао колима како би псе извели у шетњу у околину Зубиног Потока и да их је на путу зауставила Kосовска полиција, извела из кола и претресла возило.

-Зауставили су нас, извели из кола и претресли нам возило. Ја сам носио стару мајицу на којој су били српски манастири са натписом на ћирилици „Не дамо те земљо Душанова“. Питали су ме шта ми пише на мајици и ја сам им рекао. Они су онда позвали патролу Росу из Зубиног Потока да виде шта пише на мајици, јер међу њима, како су ми рекли, има оних који знају ћирлицу – прича Спасојевић за „Kосово онлине“.

Према његовим речима припадници Росу су дошли, њих тројица, који су му саопштили да је натпис на његовој мајици „вређање на националној основи“.

  • Рекли су ми да је натпис на мајици вређање на националној основи и да могу да је носим само код куће или у шуми. А пошто смо били на путу ка шуми, ја сам им одговрио да је и носим за шуму и да је мајица стара, да свакако нисам хтео себи да направим никакав проблем. Ни на крај памети ми то није било – каже Спасојевић.

Додаје да су друг и он понели храну и да су уз храну имали нож за сечење који им је одузела косовска полиција.

  • Привели су ме у станицу, одузели су ми мајицу коју сам носио и нож који смо понели уз храну, а који је био у аутомобилу. Дао сам изјаву и рекли су ми ако случајно јавни тужилац буде хтео да покрене поступак, они ће ме звати и пустили су ме кући – наводи он.

„Могу да добијем једну до пет година затвора“
Kаже да је питао на основу чега тужилац може да покрене поступак.

  • Рекли су ми да по косовском закону, за то због чега су ме привели, као неко кривично дело, могу да добијем од једне до пет година затвора, јер се ради о провокацији на националној основи – рекао је Спасојевић.

Оставите Коментар