У Албанији је јутрос почело гласање бирача у оквиру локалних избора, који се одржавају у овој земљи у атмосфери напетог политичког конфликта, са опозицијом која бојкотује изборе.

Бирачи гласају како би изабрали представнике власти који ће бити на челу 61 округа у наредне четири године, јавио је АП.

Прелиминарни резултати се не очекују пре понедељка. Мере безбедности су због избора посебно појачане. Припадници албанске војне јединице „командоси“ од јуче брину о безбедности страних амбасада у Тирани, преноси МИА.

Албански командоси су задужени за безбедност 84 важна објеката и они ће заменити око 300 полицајаца који у уобичајеним околностима обезбеђују те објекте.

– Укупно 7. 779 полицајаца ће бити ангажовано на локалним изборима у Албанији. Они ће имати на располагању возила, као и адекватну опрему за комуникацију. Њима ће помагати 1.450 припадника других полицијских сектора, као и припадници граничне полиције – изјавио је директор албанског Бироа за јавну безбедност Алберт Дервишај.

Истовремено око 5. 000 припадника специјалне јединице за брзе интервенције биће у приправности. Локални избори одржавају се након што их је пре три недеље одложио албански председник Илир Мета и то због неучествовања опозиције, али и страха од грађанских сукоба.

Међутим, премијер Еди Рама, лидер владајуће Социјалситичке партије, одлуку председника оценио је неуставном и поручио да ће избори бити одржани у заказаном термину.

Leave a Reply