Норвешка влада ухватила се у коштац са проблемом сувишних азиланата и лажних избеглица које су дуги низ година профитирали од система давања азила иако им заштита више није потребна.

Влада у Ослу најавила је да ће поништити азилантски статус за 1.600 Сомалијаца и послати их назад у њихову земљу јер се стање у тој држави поправило и више нису угрожени.

Норвешка истиче да Сомалија после дугогдишњих сукова који су завршени сада има стабилнију владу и да азилантима није потребна заштита Норвешке, преноси лист Nettevisen.

Неколико про-азилантских група противи се одлуци владе и оптужује своју земљу за наводно кршење интернационалних правила о азилу. НОАС тврди да се стање у Сомалији није довољно променило да би се мигранти вратили.

Државни секретар Торкил Амланд прокоментарисао је оптужбе оценивши да азилантске организације шире дезинформације „Чињеница је да се НВО неслажу са азилантском и имиграционом политиком, али то није исто као да кршимо правила“.

Мигранти су већ дуги низ година велико оптерећење за систем социјалне помоћи у Норвешкој, а мигранти у тој земљи чине чак 50% прималаца бенефиција.

Иако су према свим истраживањима јавног мњења Норвежани против примања миграната, ЕУ је вршила притиске на ову земљу да прими што више миграната иако она није ни чланица Европске уније.

„Поента конвенције о избеглицама је да само људи којима стварно треба заштита остају у вашој земљи. Наш устав, а ни међународно право јасно кажу да Норвежани нису у обавези да примају стране држављане“ подвукао ја Амланд.

Оставите Коментар