Свети архијерејски Синод Српске православне цркве саопштио је данас да је Предлог закона о истополним заједницама неприхватљив и оценио да је недопустиво истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту нацрта закона.

Свети архијерејски Синод СПЦ у саопштењу наводи да је благовремено и у законом предвиђеном року поднео Влади Србије примедбе и мишљење о предлогу закона о истополним заједницама.

„Поменути предлог закона за Српску православну цркву је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве, на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација”, каже се у саопштењу, преноси Танјуг.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Недопустиво је, наводи Синод СПЦ, истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту нацрта закона, јер се тако дискриминише брачна заједница, као хришћанска и законом заштићена вредност.

Напомиње се да „Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине”.

„Свети архијерејски Синод је сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је аргументовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавству”, каже се у саопштењу.

Свети архијерејски Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажење решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, као и по овом питању које је изазвало велику забринутост.

„Свети архијерејски Синод је изразио очекивање да ће по овом питању бити уважени аргументи Српске православне цркве”, наведено је у саопштењу.

Оставите Коментар