Уколико се предлог прихвати, то би могло да значи затварање представништава у Приштини, замрзавање уговора или повлачење признања тзв. Kосова од стране чланица те организације.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан потврдио је да је та земља покренула иницијативу у Организацији исламске сарадње (ОИС) да се замрзне чланство тзв. Kосова због отварања представништва у Јерусалиму.

Амбасадор је у разговору рекао да су одлуку Приштине да отвори представништво у Јерусалиму осудиле све земље чланице Арапске лиге и ОИС, али да би требало предузети конкретне кораке како би влада у Приштини знала како треба да се понаша на међународној сцени.

  • Прекид сарадње, тј. замрзавање сарадње могло би да значи затварање амбасада уколико их имају у Приштини или ако имају неке уговоре да их стављају на лед. То значи доста тога – изјавио је Набхан.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Упитан да ли би то могло да значи повлачење признања независности тзв. Kосова, амбасадор је одговорио потврдно и рекао да и то долази у обзир.

  • Уколико (тзв.) Kосово инсистира на томе што ради, то сигурно следи. То је други корак – рекао је амбасадор.

Набхан је подсетио да иако тзв. Kосово није пуноправни члан ОИС, Палестина је од свих земаља чланица, њих 58 тражила да не отварају представништва у Јерусалиму будући да је и по резолуцији Савета безбедности УН 478 забрањено државама да премештају амбасаде или представништва у Јерусалим.

Kако је објаснио Палестина је одлучујући фактор у ОИС-у будући да је сврха оснивања те организације био Јерусалим.

  • Та организација постоји само из једног разлога, а то је Јерусалим. Ако неко крши то правило онда нема сврхе да постоји та организација. Зато ми имамо одлучујући фактор у тој организацији – рекао је он.

Говорећи о ставу Палестине по питању признања тзв. Kосова, он је казао да је и даље исти и да та земља не признаје тзв. Kосово.

  • Ми признајемо резолуцију 1244 и признајемо Србију у границама које су дефинисане у тој резолуцији. према томе ми још увек не признајемо (тзв.) Kосово и то нећемо учинити у скорије време – истакао је амбасадор Набхан.

ОИС је основан 1969. године и у његовом саставу је 57 земаља, од којих је до сада 30 признало тзв. Kосово.

1 KОМЕНТАР

  1. Овде има контраиндикација: 1) Палестина повлачи признање
    космета и 2) Палестина поштује резолуцију 1244 и никад није
    признала космет

Оставите Коментар