Најмоћнији ракетни систем на свету руски С-400 и ПВО комплекс ‘панцир С’ стигли су коначно у Србију! Руско оружје коме на целом свету нема премца пребачено је у нашу земљу специјалним транспортним авионом који је у ноћи између среде и четвртка око 00.30 слетео на војни аеродром у Батајници.

Ово је први пут да је С-400 размештен било где на територији Европе ван Русије и Белорусије, а ракетни систем учествоваће данас у српско-руској војној вежби ‘Словенски штит’ на аеродрому у Батајници. Са С-400 у Србију је пребачен и ракетни систем ‘панцир С’, који ће остати у саставу Војске Србије! ‘Панцир С’ важи за један од најубојитијих ПВО система на планети и нарочито се ефикасним показао у рату у Сирији.

Испуњено обећање

Како је јуче и званично потврђено, један дивизион система С-400, као и комплетан ракетни штит ‘панцир С’, у Србију су стигли на здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

„Дивизион С-400 и батерија ‘панцир С’ пребачени су у Србију, где ће први пут учествовати у оквиру обуке у иностранству“, саопштили су из Министарства одбране Русије.

Како нам је потврђено на више највиших адреса, ‘панцир С’ ће трајно остати у Србији, како је шеф Кремља и обећао председнику Србије Александру Вучићу током своје посете Београду почетком ове године. Србија ће тако постати једина земља на Балкану која поседује овај тип руског наоружања. Реч је о покретном и изузетно ефикасном средству средњег домета.

Ипак, највећа сензација о којој су јуче известили сви светски медији јесте долазак система С-400 у нашу земљу. ‘Путиново чедо’, како га називају амерички медији, поседују само четири земље на свету – Русија, Белорусија, Турска и Кина, а бројне су земље које су показале интересовање за његову набавку. С-400 својим карактеристикама надилази све постојеће системе, може да пресретне све типове модерних ракета, авиона, као и било какав други пројектил. Радарски може да уочи мету на готово 600 километара, да је гађа на раздаљини од 400 километара и да истовремено лансира 36 пројектила на жељене циљеве. Поузданост погађања и рушења циљева је 99,8%! Укратко, то је један непогрешиви систем који има моћ да лоцира, прати и обори било коју летелицу или пројектил у великом радијусу. Изнад свега, овај систем је највећи гарант мира и стабилности било које земље, јер никоме не би пало на памет да нападне земљу која га поседује!

Моћни С-400 допремљен је у нашу земљу великим транспортним авионом „ан-124 руслан“ руских ваздушно-космичких снага. Српски војници су већ средином септембра имали прилике да се упознају с овим системом, и то током прве фазе заједничке вежбе ‘Словенски штит’ у Астраханској области у Русији, а сада ће сарадњу наставити у Србији, на војном аеродрому у Батајници и на полигону Пасуљанске ливаде.

Председник Србије Александар Вучић каже да једва чека да види наоружање које нам је Путин послао.

 • ‘Панцир С’ смо наручили, видећу га у суботу, а С-400 ћу видети у петак на вежби „Словенски штит“ – рекао је Вучић.

Новоименовани амбасадор Србије у Москви, дугогодишњи новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански каже за Информер да је долазак система С-400 у Србију свакако светска сензација.

 • Долазак С-400 у Србију је сензационална вест и показује велико поверење које Руси имају према нашој земљи, јер знамо да овај систем нипошто није доступан свима. То је ствар непосредног договора председника Вучића и Путина, до ког је дошло почетком ове године. С-400 је врхунски ПВО систем који је у тој категорији нешто најбоље што данас може да се нађе на свету. Он открива циљеве на 600 километара, а може прецизно да гађа мете на више од 250 километара. Са најновијим пројектилима и до 400 километара. И то не да гађа само авионе, већ и балистичке ракете и све друге пројектиле. Његов долазак у Србију је доказ одличне војне сарадње између Србије и Русије. Важно је нагласити да је реч о одбрамбеном систему који не служи за напад на било кога. У том контексту, нико нема право да замери Србији због ове сарадње – напомиње наш саговорник.

Многи се распитују…

Лазански додаје и да је као амбасадор Србије веома задовољан што је до ове сарадње дошло и открива за наш лист како је све примљена у дипломатским круговима у Москви.

 • Долазак система С-400 у Србију дочекан је с великом пажњом. Поједине дипломате из нама суседних земаља показале су појачану знатижељу овим поводом, а има и оних који су нам упутили честитке. Ова вест је држана под ембаргом до последњег тренутка и многе западне дипломате и војни аташеи нису имали појма шта се дешава – наводи Лазански.

Војни аналитичар Владе Радуловић наглашава да долазак ових система показује јасну подршку Русије модернизацији српских оружаних снага.

 • Учешће на оваквој вежби омогућиће унапређење раније стечених знања и искустава на пољу противваздушне одбране, али и повећати ниво интероперабилности са припадницима руске армије – закључује Радуловић.

Сада следе притисци са Запада

Војни аналитичар Александар Радић истиче да је учешће руске војске са најсавременијим ракетним системима ПВО С-400 и „панцир“ добро за припаднике Војске Србије са стручне стране, али да ће тај догађај изазвати ‘кризне моменте на спољнополитичком плану’.

 • Са Запада ће сасвим сигурно стићи нека врло непријатна питања, шта то Србија ради и против кога се увежбава пошто домети система С-400 далеко прелазе границе Србије. Иако је то дефанзивни систем, ми овим шаљемо јасну поруку… – рекао је Радић и додао да ће овај гест Москве бити протумачен као спремност Русије да брани Србију.

Апел Информера који подржава већинска Србија Путине, брате, молимо те, остави нам и С-400!

Редакција Информера апелује на председника Руске федерације Владимира Владимировича Путина да размотри опцију да моћни систем С-400 трајно остави у Србији.
Тако би на најбољи начин били загарантовани дугорочни мир и стабилност у овом делу Европе, а С-400 у Србији био би и најбољи гарант економског и сваког другог напретка наше земље, али и целог региона.

Чињенице о ‘С-400’

 • Максимална брзина погађања циљева 4.800 м/с
 • Време неопходно да комплекс дође у дејство 5 до 10 минута
 • Домет погађања аеродинамичких летећих циљева 400 км
 • Висина погађања циља 0, 01 до 27 км
 • Број истовремено гађаних циљева више од 36
 • Број истовремено навођених ракета више од 72
 • Домет погађања балистичких ракета 60 км
 • Висина погађања балистичких ракета до 27 км
 • Опсег покривености радаром 600 км
 • Време за које комплекс може да реагује 10 секунди

Ко све поседује С400

Русија
* Белорусија
* Турска
* Кина


М. Дакић – Д. Кљајић

Оставите Коментар