Ударна тема у приштинским медијима и данас је примопредаја руских оклопних возила Војсци Србије у присуству српског председника Александра Вучића и руског амбасадора у Србији Александра Боцан Харченка.

Медији у Приштини посебно наглашавају присуство новог амбасадора Русије у Србији којем је Вучић поручио да „захвали Путину и Шојгуу“, али и изражавају озбиљну забринутост због моћног руског поклона Србији.

Приштински дневник Газета експрес у тексту под насловом „Руско наоружавање Србије забрињава Kосово“ наводи да је „Русија донирала војна возила Србији, доводећи у питање безбедност у региону“.

Лист преноси статус заменика министра одбране лажне државе Kосово Бурима Рамаданија који је објавио на Фејсбуку.

„Србија се вратила у Малу Русију и то забрињава регион“, написао је Рамадани.

„Оријентација и наоружавање Србије руском опремом има за циљ угрожавање целог Балкана, истовремено представљајући руску и српску одмазду против НАТО и светских демократија“, објавио је Рамадани на Фејбуку, а пренела Газета експрес.

Рамадани је даље навео да ће се „трајни мир у региону постићи тек када свака држава уђе у НАТО. Рекао је да ниједна држава не служи као Мала Русија“.

„Присуство и проширење НАТО-а са Хрватском, Албанијом, Црном Гором и сада са Северном Македонијом помогло је регионалном миру и безбедности“, рекао је.

И дневник Kоха диторе под готово идентичним насловом „Руско наоружавање Србије забрињава Kосово“ пише да „контигент наоружања који је Србија данас добила од Русије није прошао без одговора на Kосову!.

И овај лист преноси изјаву Бурима Рамаданија да је реч о „повратку Србије у Малу Русију“, што, како наводи „забрињава цели регион“.

Kоха је објавила и део Фејбук статуса бивше припадника ОВK Енвера Дуголија, који поставља питање „Зашто се Србија наоружава?“, а потом и сам одговара:

„Србија се све више наоружава високо модерном опремом и оружјем, које понекад добија као поклоне од Русије, а некад их купује. Чак и упркос противљењу НАТО, Србија се није зауставила. Председник Вучић је рекао да ова тешка оружја (од којих сва офанзивна) служе за одбрану Србије!? Kо прети овој земљи? Оно што је познато и што се види је да, не само да јој нико не прети, већ је и милују. Србија није кажњена због ратова које је водила у Словенији, Хрватској, БиХ и недавно на Kосову, која је починила геноцид и грозне злочине, нарочито у Босни и Херцеговини и на Kосову“, написао је Дуголи.

Према њему, наоружавање се наставља са само једним циљем:

„Повратак изгубљених територија, које чак и данас сматра за своје стављајући их у Устав, што је случај са Kосовом“.

Дуголи тврди да није тешко разумети намере Србије.

„Да ли се ми понашамо одговорно. Без сумње кажем не! Уместо да градимо искрене одбрамбене политике са Албанијом, ми смо усвојили три закона који Kосовским безбедносним снагама дају овлашћења да штите суверенитет. Прошло је скоро годину дана од када се мисија променила, а и даље нема напретка у добављању новог наоружања и опреме. Све то се догађа јер нема воље да се направи права војска. Док се год ми бавимо таквим баналним стварима олакшаваћемо трку у наоружавању Србији, или „одбрани“, како је Вучић назива“ – додао је.

Оставите Коментар