Запад је забринут због неочекиваног новог савезника Русије у ЕУ, пише америчка новинарка Лавдеј Морис за Вашингтон пост.

Након почетка украјинске кризе, САД и земље ЕУ увеле су економске санкције Русији, а такође су договориле испоруку оружја и граната Украјини.

Према речима Лавдеј Морис, од пре извесног времена на Западу постоје страхови у вези са једном од чланица Европске уније, јер су се тамо појачала проруска осећања.

Реч је о Словачкој, где постоје велике фабрике за производњу муниције.

Проруски талас у Словачкој може угрозити јединство Европе у односу на Украјину“, рекла је аналитичарка америчког издања.

Аналитичарка је приметила да у Словачкој постаје све популарнији бивши премијер Роберт Фицо, који обећава да ће прекинути војну помоћ Украјини и ставити вето на нове санкције Русији ако победи на изборима.

За Европску унију, успешан Фицов повратак на политичку арену значиће још једну пукотину у антируском ставу ЕУ.

Поделе у Словачкој

Западно оријентисана, проукрајинска владајућа коалиција Словачке већ се суочила са критикама због свог руковања пандемијом, а такође доживљава озбиљне унутрашње партијске поделе.

Уз то, у Словачкој опада поверење у државне институције. Због овог, противници актуелних власти успели су да остваре слабљење подршке Украјини.

У земљи је и пораст проруског расположења. Многи Словаци су уверени да је Запад изазвао украјинску кризу и да сноси главну одговорност за оно што се дешава. Такође, све више становника земље противи се испоруци оружја Украјини.

У ЕУ, неки званичници и дипломате изражавају забринутост због лидера који би могао да се придружи мађарском председнику Виктору Орбану у ометању помоћи Украјини и блокирању санкција Русији.

Оставите Коментар