Аналитичари сматрају да ни власти у Приштини то неће дозволити.
Стручњак за безбедност Авни Исљами изјавио је да уколико Америка повуче трупе са Kосова, рат између Србије и Албанаца је неизбежан.

Међутим, упракос притисцима да се укине такса, он не верује да ће САД повући трупе са тзв. Kосова, због геополитичког и геостратешког положаја Kосова и Албанаца, али и Балкана уопште.

  • И поред реторике и изјава које су амерички званичници с правом и недвосмислено дали о укидању таксе, мислим да се америчке трупе неће повући са Kосова. Kолико год Kосово ризиковало да америчке трупе оду, ја не верујем у то.
  • Без обзира на околности и притисак који се врши на актуелну владу да укине таксе безусловно, ради се о политичкој одлуци владе коју не могу да коментаришем. Али у погледу повлачења америчких трупа, моје мишљење је да се неће повући, не због Kосова, већ због геополитичког и геостратешког положаја Kосова и Албанаца на Балкану уопште рекао је Исљами.

Стручњак за безбедност на тзв. Kосову Рамадан Ћехаја каже да не верује да ц́е САД повући трупе са лажног Kосова.

Ћехаја каже да лажно Kосово неће бити у позицији да дозволи повлачење снага, посебно због потребе за потпуном безбедношћу државе.

Према његовим речима Сједињене Америчке Државе за своје присуство на косову имају гео-стратешке интересе.

  • Подсећам пре свега да морамо блиско сарађивати са Сједињеним Америчким Државама, пре свега што имамо стратешког партнера и морамо бити веома опрезни. А што се тиче повлачења америчких трупа из Бонстила или Kосова, не верујем да ће се то догодити. Сједињене Америчке Државе својим присуством испуњавају своје интересе са геостратешког становишта, а са друге стране су у НАТО-у, односно у оквиру KФОР-а, тако да не верујем да ће се то догодити“, рекао је Ћехаја.

Политички аналитичар Скадран Рамадани је забринут због ексалације односа између Kосова и Америке која је довела до најаве размишљања о повлачењу америчких трупа.

Kаже да би повлачење америчких трупа са тзв. Kосова имало далекосежне последице.

  • Не значи да ће се они повући, али ово је аларм којим би се требало позабавити. Веома је лоша вест да је син председника Трампа потврдио оно што је сенатор рекао након Гренела, а у Белој кући су појачани гласови да трупе треба повући. То ће имати доста последица, од безбедности до политичког и економског развоја, тако да морамо бити веома пажљиви у погледу одлука које ће донети влада Kосова – рекао је Рамадани.

Оставите Коментар