Вашингтон је значајно променио курс када је у питању Србија и решење проблема на Косову. Нема више уцена из Америке, већ сада Србе условљава једино Берлин!

Како сазнаје Еспресо.рс из дипломатских извора Вашингтон нема више намеру да притиска Србе, јер су схватили да је кривац за крах у дијалогу Приштина.

– Бела кућа и председник САД Доналд Трамп окренуо се ка убеђивању или терању Албанаца да седну за преговарачки сто и да укину антицивилизацијске таксе. Док за Србију нема више уцена, нити условљавања – каже нам наш извор.

Према његовим речима председник Трамп спреман је да дође у Србију како би на делу показао да Америка не види више Србију као искључивог кривца за догађање на Балкану.

– Немачка и Берлин су сада ти с којима ће Србија имати проблема, када су у питању нова условљавања Београда због Косова – тврди наш извор.

Да САД више немају намеру да притискају Србију сматра и шеф српске дипломатије Ивица Дачић

Он је у изјави за медије открио да је током разговора са саветником Доналда Трампа за националну безбедност, Џоном Болтоном, добио уверавања да САД немају разлога да притискају Београд око решења за КиМ и да знају да је проблем у Приштини:

– А раније нису хтели ни да разговарају о томе, за њих је косовско питање била завршена прича – рекао је Дачић.

Упитан да ли САД подржавају поделу Косова, он је истакао да је два пута разговарао са саветником за националну безбедност САД Џоном Болтоном и да се никада нису изјашњавали да ли ће да подрже поделу или имају неки други концепт.

– Они подржавају нашу жељу да се дође до компромиса. То је огромна разлика – рекао је Дачић.

Размена територија између Србије и тзв. Косова треба да буде на преговарачком столу, а на крају тог процеса Београд би морао да призна Приштину, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) члан америчког Савета за спољне послове и професор Џорџтаун Универзитета Чарлс Капчан и тиме је још једном потврдио да из Вашингтона дувају неки нови ветрови.

– Србија треба да се отргне прошлости и склоности ка историјским жалопојкама. Због тога сматрам да размена територија треба да буде на преговарачком столу. Ако припајање севера Косова пружа српској влади и народу осећање да су ‘сачували образ’ у довољној мери да би признали независност Косова – онда сматрам да се то мора учинити јер је то корак напред ка дуготрајној стабилности и миру на Балканском полуострву – истакао је Капчан.

Оставите Коментар