На друштвеним мрежама 7. октобра појавио се Апел грађана Црне Горе институцијама Европске уније и Америке за одлагање пописа становништва предвиђеног за прву половину наредне године.
Апел се може наћи на непознатом ФБ профилу „Горо моја“, где је грађанима понуђен и линк за потписивање петиције, односно Апела којег преносимо интегрално:

  • Апел за доношење обавезујући препорука од релевантних институција ЕУ и САД, ради одлагања пописа становништва 2021.године, до стицања достојанствених и цивилизованих услова за слободно изјашњавање по питању националности у Црној Гори. Попис становништва није исто што и парламентарни избори. Политика на једну страну, а грађански концепт државе и друштва на другу страну! На идентитетско опређељење грађана не смију да утичу појединци, политика, вјерска заједница или центри моћи изван граница Црне Горе.

Kао више пута до сада, а посљедњи пут на референдуму, када су дефинисана правила од представника ЕУ, АПЕЛУЈЕМО ДА СЕ ДОНЕСУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ ПРЕПОРУKЕ, које би имале за циљ одлагање пописа становништва, до момента стицања услова за слободно изјашњавање по питању националности – наводи се у апелу.

„Горо моја“ има 5.000 пријатеља, што је максимум који ова друштвена мрежа дозвољава када је реч о профилу, због чега је формирана Фејсбук група затвореног типа истог назива Горо моја која за сада броји 2.000 чланова.

У једној од порука иницијатори Апела се обраћају грађанкама и грађанима „свих вера и нација, политичких опредељења и личних убеђења, љубитељима и поштоваоцима истине, наше историје и химне, нашег барјака и часних предака“ позивајући их да буду заједно у одбрани права на достојанство и постојање.

  • Најбољи и они мање бољи међу нама, стари и млади, на нама је да станемо у одбрану СВИ!!! Да бранимо и не дамо оно што је наше, нашу историју, садашњост и будућност. На нама је да паметно, са бритким и оштрим речима, са љубављу и ширином, како само људи у Црној Гори умију, дочекамо и добро и лоше ЗАЈЕДНО. Да дијелимо искуства и мишљења, да се окупимо око наше светиње Црне Горе, да поносно станемо челом у чело, и на сав глас кажемо НЕ ДАМО ТЕ ГОРО МОЈА!!! – поручују „патриоте“.

Оставите Коментар