Папа Фрања због масовних протеста грађана отказао посету Црној Гори која је била најављена још прошле године. Све веће литије у Подгорици, Никшићу, Беранама, Херцег Новом…

Председник Црне Горе Мило Ђукановић у великом је проблему због све масовнијих литија у тој земљи. Ђукановић свакога дана све више губи подршку у свету, па је тако и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања због народних протеста отказао посету Црној Гори која је била најављена прошле године.

Влада Црне Горе је у децембру, после сусрета премијера Душка Марковића и папе у Ватикану, помпезно најавила да ће поглавар Римокатоличке цркве сигурно посетити Подгорицу током 2020. године. Међутим, Ватикан је прошле недеље објавио званични план папиних путовања који обухвата Малту, Индонезију, Папуа Нову Гвинеју и Источни Тимор, али Црне Горе нигде нема. Стручњаци су уверени да су пресудан разлог за отказивање папиног доласка у Подгорицу масовне литије против криминалног закона о слободи вероисповести.

Слагали јавност

Да све бројније литије и молебани у Црној Гори и те како имају везе с папином одлуком да не посети ту земљу потврђује чињеница да је папа Фрања недавно послао писмо патријарху Иринеју у којем је навео да црногорски закон мора имати подршку и Срба у Црној Гори, што су медији протумачили као подршку Ватикана представницима СПЦ и њиховој борби против отимања српских светиња.

Коментаришући ове наводе, верски аналитичар Жељко Ињац каже да је Ватикану важнији однос са Руском црквом, која броји више 100 милиона верника, него односи са малом Црном Гором.

  • Током недавног сусрета руског митрополита Илариона и папе Фрање договорена је заједничка борба Руске и Католичке цркве против фрагментације православног и католичког света. Ватикан је тренутно на страни Руса јер им се поклапају интереси и зато папа неће доћи у Црну Гору, у којој режим спроводи разбијање СПЦ – објашњава Ињац.

Портпарол НСД Марко Ковачевић оцењује да су Мила „убиле у појам“ божанствене литије широм Црне Горе.

  • Ђукановића је одувао народ на литијама, а сада га на том таласу одувавају једна по једна релевантна међународна адреса. Очигледно је да је премијер Душко Марковић обмањивао јавност у Црној Гори о закључцима његове посете Ватикану – наглашава Ковачевић.

Не дамо светиње

За то време широм Црне Горе поново су одржане литије и молебани у знак протеста против спорног закона. Мирне протестне шетње одржане су у Подгорици, Никшићу, Беранама, Бијелом Пољу, Пљевљима, Жабљаку, Херцег Новом, Андријевици…

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је народ који се окупља око својих светиња постао „средиште Европе“.

  • Донети закон се родио из духа отимачине и послератног братоубилаштва и богоубилаштва. Велики је дар Божји да се народ пробудио, да није изгубио образ и душу, да није изгубио осећање за светињу, за оно што је најбитније за свакога човека. Многи који су гласали за оне који сада доносе овакве законе, да су знали да ће доносити овакве, не би гласали за њих. Надали су се да ће доносити праве, истинске законе. Ако имају савести и свести, требало би само да погледају народ. Ако су истинска народна власт, онда би требало да слушају глас народа – рекао је митрополит Амфилохије.

Д. Кљајић – М. Добромировић

Оставите Коментар