Највећу претњу безбедности Хрватске представљају десничарске паравојне јединице, руски шпијуни, а помно се прате догађаји у Србији.

Пише ово у годишњем извештају Сигурносно-обавештајне агенције (СОА) Хрватске у ком се тврди да је разлог протеривања 18 руских дипломата из амбасаде у Загребу и шест чланова административно-техничког особља био што се „већина њих бавила илегалним обавештајним радом“.

Руске обавештајне службе оптужују се да стоје иза већине државно спонзорисаних кибернетичких напада на хрватске институције прошле године којих је било 19. Истовремено, само три реченице су посвећене паду дрона на Загреб, који је могао да однесе бројне жртве и констатује се да истрага још траје, преносе „Новости“.

Хрватски обавештајци тврде да „руска агресивна политика“ доприноси стагнирању безбедносне ситуације на Западном Балкану, а да је Србија допустила оснивање медијских платформи које изравно финансира и надзире Русија. Скреће се пажња и на стање у Црној Гори, док џихадистички тероризам за СОА и даље представља значајну претњу европској и хрватској безбедности.

Указује се да медији на подручју БиХ и Србије пласирају злонамерне тезе о Хрватској и СОА, а „антихрватске, антизападне и проруске наративе пласирају и руски портали који делују на српском језику, РТ „Балкан“ и „Спутњик Србија“. Они су усмерени изједначавању хрватске политике са оном усташког режима“. Спомиње и сличност „руског света“ и „српског света“, а за иницијативу „Отворени Балкан“ каже се да изазива опрез земаља региона. Посебна претња је од међусобних обрачуна српско-црногорских организованих криминалних група.

„Великосрби“
„Великосрпски екстремизам“, како га називају хрватски обавештајци, није за Хрватску посебна претња, јер има мали број симпатизера. Kонстатује се и да нису повезани са „екстремистичким великосрпским и четничким организацијама у Србији“.

Десни екстремизам у Хрватској највећа је безбедносна претња, а екстремисти су намеравали да оснују наоружане паравојне јединице. „Пандемију ковида 19 појединци и даље користе за ширење екстремистичких теорија завере, чији поборници постају подложни и другим радикалним идејама. При томе највећи ризик за (само)радикализацију представљају психички нестабилне особе, посебно пријемчиве за теорије завере“, тврде хрватски обавештајци.

Kонстатује да су ти екстремисти хтели да спроводе војну обуку и набављају наоружање са циљем рушења поретка у Хрватској, али да је реч о малом броју људи без мобилизационог потенцијала. „У случају особа са психичким поремећајима то представља безбедносни ризик“, додаје се. Kада је реч о организованом криминалу на југоистоку Европе, за хрватске обавештајце предњаче српско-црногорске криминалне групе које се баве кријумчарењем дроге. Хрватски криминалци имају добру сарадњу са њима и помажу им у скривању у Хрватској. Наводи се и да је неколико хрватских држављана у редовима ИД у Сирији, а тамо је вероватно и Загрепчанка Дора Билић. Она се терористичкој организацији придружила пре 12 година.

Оставите Коментар