Доста се ових дана нагађа колика је то руска сила и ко би у неком евентуалном рату између Русије и Нато победио. Русија као званично друга војна сила после Сједињених Америчких Држава, по многим војним аналитичарима поседује веома модерна оружја која крије од очију јавности. Ту се пре свега мисли на нуклеарно оружје. После јучерашњег обраћања руског председника Владимира Путина, у француској јавности се све више озбиљно схвата та његова одлука.

Француски генерал, Винцент Деспортес, који је раније заговарао стварање европске војске и удаљавања од Нато, гостовао је јуче на најгледанијем информативном каналу БФМТВ где је рекао да се руско напредовање успорава и да је јучерашњи говор Владимира Путина где се увијено помиње и могућност употребе нуклеарног оружја, “променио свет”.

Водитељ га је питао да ли је Владимир Путин блефирао када је јуче говорио, овај чувени француски генерал је одговорио да се никада не блефира када се говори о нуклеарном рату. “Јуче у 14х30 ми смо променили свет. Вероватно се то нец́е десити тако, али Париз може да буде уништен за четврт сата“, рекао је Винцент Деспортес.

Водитељ га је онда са чуђењем упитао да ли је свестан шта говори на шта је добио одлучан одговор: “Наравно да сам свестан шта говорим. Треба генерације које нас слушају и које евидентно не познају “хладни рат” и већина која не познаје претходне кризе, нарочито кубанску кризу која је била идентична, требају се подсетити да је током тринаест дана свет живео под претњом уништења”.

Француски генерал је рекао да “када говоримо о нуклеарном ту нема блефирања и када употребимо нуклеарно оружје, нећемо убити хиљаду особа у Kијеву већ сто хиљада или милион у Паризу, Лондону, Њујорку или Вашингтону. Нисмо у истој игри”.

Онда је говорио у Путину као неком ко је изгубио контакт са реалношћу и да је затворен, правећи грешке од почетка напада на Украјину. Водитељ га је директно упитао: “Да ли то хоћете рећи да га ништа не може зауставити”? “Нисам то рекао”, одговорио је француски генерал на шта је добио још једно питање, шта то може Путина зауставити?

“Можемо изаћи из рата или кроз дијалог или кроз уништење. Уништење је много боље избегнути”, наставио је Винцент Деспортес додајући да за долазак до смиривања ситуације две стране морају бити и добитници и губитници правећи компромисе.

Оставите Коментар