У Јеревану је почела протестна шетња опозиције, чији учесници захтевају оставку јерменског премијера Никола Пашињана. Акција је започела са централне станице у Јеревану. Демонстранти су блокирали део коловоза Авеније Тигран Мец.

Полиција за сада није интервенисала. ​Kрајем септембра у Нагорно-Kарабаху су настављена борбена дејства, што је довело до жртава међу цивилним становништвом.

Јерменија и Азербејџан међусобно су се оптуживали за ескалацију сукоба, који траје од краја 1980-их.

Нереди и протести опозиције у Јеревану почели су током ноћи 10. новембра, након што је премијер Јерменије, заједно са председницима Русије и Азербејџана, усвојио трилатералну изјаву о прекиду ватре у Нагорно-Kарабаху и предаји Азербејџану неколико региона.

У Јерменији је ово схваћено као неоснована одлука о капитулацији. Kако се наводи у изјави, део региона прелази под контролу Азербејџана, стране ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Kарабах са Јерменијом.

Документ потписан 10. новембра представља четврти покушај постизања стабилне деескалације. Претходна три била су неуспешна.

Оставите Коментар