У НИШУ је снимљена четврта етапа филма „33 анђела“ о страдању српске деце у норвешким логорима за време Другог светског рата.

Филм који се ради у норвешко-српској продукцији сниман је на две локације. Најпре су остаци некадашњег логора на Црвеном крсту послужили као сценографија за филм, а потом је снимање настављено и у селу Раутово надомак Нишке бање.

У снимању играног дела филма учествују глумци из Србије и Републике Српске. Више од стотину њих, али и статиста, успешно је привело крају планирано снимање у Србији.

– Посебно бих истакао подршку Народног позоришта из Ниша и пре свега ученика Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ који су дали непроцењив допринос током два дана снимања. Показали су и велико интересовање за историју и страдање српске деце у нацистичким логорима за време Другог светског рата – каже Бранко Димовић Димески, директор пројекта и један од продуцената и сценариста.

Димовић каже да му је велика част и задовољство што је 30. априла, у име целе филмске екипе имао прилику да у Народној скупштини Републике Србије, присуствује историјском чину: усвајању прве Резолуције о усташком инфантициду над српском, јеврејском и ромском децом у дечјим логорима смрти у НДХ од 1941. до 1945. године, за време Другог светског рата. Том приликом у народној скупштини је и приказан трејлер филма „33 анђела“.

ОСИМ Бранка Димовића Димеског, у стварању филма учествују Горан Вукчевић, редитељ, Милка Кајганић, сценариста, Дејан Тршић, директор фотографије, Јоханес Солберг, наратор, Кнут Фловик Торесен, историчар, а историчари Ђорђе Бојанић и Александар Динчић настављају снимање у Норвешкој на лето ове године.

Оставите Коментар