Данас је у цркви Свете Тројице у Сремчици поводом празника литургију служио Патријарх српски Порфирије

Почетак Свете Литургије био је у 8.30 часова.

У наставку молитвеног сабрања благочестивог народа са својим Архипастиром и свештенством, а у славу Господа и светих Апостола који су примили Духа Светога на радост и нову снагу којом су ширили хришћанску веру, уследило је сечење колача, опход око Храма и трпеза љубави.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Након тога Патријарх се обратио окупљеним верницима и осврнуо на дешавања у Црној Гори.

  • По заповеди светих апостала у Јерусалиму, да језици постоје као дар Божији, да појмови постоје, да дефиниције постоје, да бисмо једни друге препознали, да бисмо се једни другима приближили. Имам право то да кажем вама, јер и сам, сам безброј пута био на разним стратиштима, на местима где су на најужасније начине страдали људи, огроман број људи и никада се нисам бавио бројкама нити лицитирао жртвама. Немало пута био сам заједно са митрополитом Амфилохијем на тим местима и никада се нисмо бавили математиком и бројевима. Никлада се нисмо бавили ни тим ко је први почео, ко је више крив, ко је коме више нанео зла јер сам био свестан да се налазим на месту манифестације зла и да безобзира ко су жртве, да ли припадају овом или оном народу, овој или оној вери достојне су најдубљег поштовања и најснажније молитве – рекао је Патријарх Порфирије и додао:
  • Ми подржавамо да сваки народ има своју државу, у томе видимо благослов, видимо израз слободе у томе видимо могућноист да свако свој посебан специфичан дар развија, умножава да кроз дар буде препознатљив другоме и да кроз тај дар дарује себе другоме и да кроз тај дар прима другога себи у своје наручје. А онда су они преко који су испливали на једрима молитве, на снази митрополита Амфилохија у атмосфери цркве, да би то што је црква да би то што ми данас славимо и промовисали и сведочили и борили се за то а не измишљали дефиниције и појмове.

Оставите Коментар