Патријарх СПЦ Порфирије истакао је у беседи у манастиру у Јасеновцу да су усташе на том месту чиниле настрашније злочине на основу тадашњих закона, да је ту изневерен Бог, а посрамљен човек.

„На овом смо месту како бисмо се присетили најстрашнијих уму незамисливих злочина које су ту учиниле усташе, а злотвори су све то радили на основу тадашњих закона“, рекао је српски патријарх.

Патријарх је нагласио да је тамо где је велико страдање и благодат велика.

„Наш одговор је молитва и праштање“, рекао је патријарх у беседи после Свете архијерејске литургије којом је почела централна прослава Светих новомученика јасеновачких.

Он је додао да су се они који су учинили такве злочине исписали из сваког народа, а да је ово, пре свега, место молитве, где се никада сабирали да би се бавили бројкама.

„На оваквом и сваком другом месту изневерен је Бог, а посрамљен човек. Једино чега се нико не би сетио је да ће се промишљу Божијом овде основати манастир“, нагласио је патријарх.

Према његовим речима, ово је место које је Господ одредио да буде место са кога се 24 сата дневно уздиже молитва за читав људски род за мир и разумевање међу људима, које подстиче на молитву да Господ уразуми срца сваког човека, као и где се памте они који су пострадали.

„Сви су позвани да буду деца Божија“, додао је патријарх Порфирије.

Он је подсетио да су на овом месту пострадали невини људи који надилазе уске оквире припадања било ком народу, иако је познато коме припадају, већ постају универзални људи.

„Сви они се моле за све нас, али више за оне који су им зло нанели“, рекао је патријарх.

Он је указао да нема те силе и моћи која није дата од Бога и која ће као и све што је од овога света проћи.

Осврнуо се у беседи и на недавна дешавања у Црној Гори приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, подсетивши да је Српска православна црква канонска православна црква која припада Сабору васељенског православља, као и да не смета да се било која група људи организује као молитвена зјаедница, али је истакао дужност да се каже да таква „молитвена заједница не припада Сабору канонских православних цркава“.

„С намером молитвене заједнице да се представи борба за Цркву, неки су хтели заменом теза у Црној Гори да на силу спрече чист верски чин. Тај мирни протест је хтео да спречи оно што је Уставом загарантовано. Заменом теза неко је на силу хтео да спречи да дођемо у своју кућу, да нас прогласи насилницима“, рекао је патријарх.

Напоменуо је како су се одрекли свега, народу рекли да не долази, гостима, монаштву из целог свита, јер су хтели да покажу добру вољу, међутим, додао је, некоме одговара да прави поларизацију.

„Али, да нас спречите да постојимо, да се одрекнемо своје душе, то нећете моћи“, поручио је српски патријарх.

Он је и „својој браћи и сестрама у Хрватској Хрватима поручио да га није много изененадило што се ова замена теза из Црне Горе пренела на ове просторе“.

„Увек и на сваком месту и у свакој институцији само говорио афирмативно о Хрватској иако сам често имао разлога да то не чиним, али одустао сам сваки пут, нисам хтио да доливам уље на ватру ради мира и добра свих јер ми верујемо у Бога, иако је то многима незамисливо“, рекао је патријрах Порфирије.

Молитвеном чину у манастиру у Јасеновцу присуствовали су српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић, потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, представници Владе Србије, принц Филип са супругом, представници других помесних цркава, Kатоличке цркве, као и верници.

Пуповац: Сећање на страдале је обавеза
Председник Српског националног већа Милорад Пуповац изјавио је у Јасеновцу да је обавеза свих сећање на страдање Срба, Јевреја и Рома, али и припадника хрватског народа који су деловали другачије од режима Независне Државе Хрватске.

„Не сме се допустити да се на основу сјећања шири мржња или да се на основу негирања тог злочина стварају претпоставке за нову мржњу“, рекао је Пуповац новинарима у Јасеновцу.

Он је истакао да данашње молитвено окупљање има циљ управо да инспирише за успостављање нових односа.

„Захвални смо патријарху Порфирију на порукама које је послао са овог места, порукама које нас не деле, не сукобљавају, већ нас упућују једне на друге, на узајамно поштовање и то баш на овом месту страшног злочина“, рекао је Пуповац.

Оставите Коментар