Шта се дешава када кашљете? Уз помоћ такозваног Шлирен (Schlieren) огледала, истраживачи су приказали оно што је иначе невидљиво за човеково око – ваздушне струје у просторији. Кратак филм импресивно демонстрира зашто бисмо сви требало да пратимо препоруке Светске Здравствене Организације о томе како да се штитимо од коронавируса.

Нема довољно добре заштите

Видео почиње силуетом човека који испрва нормално дише, а затим креће да јако кашље. У првом делу видеа не прекрива уста, а на сваком следећем делу, док кашље или их прекрива на одређен начин или кашље у одређен тип маске. На тим примерима јасно се види, да не постоји довољна заштита од бацила за било кога ко је у близини ако је особа заражена.

Испоставља се да је, попут препорука стручњака најефикаснији начин заштите других да болесна особа кашље у лакат. Забрињавајуће је колико чак и маске служе као слаба мера сигурности при кашљању или кијању кроз њих, а интересантно је да је безбеднија хирушка маска од оне намењене одбрани од загађеног ваздуха.

Овакав оглед је направљен у специјалним условима, на стручној опреми какво је Шлирен огледало, иначе то не бисмо могли да видимо. Постоје само четири таква на свету, а свако се користи у другачијој области. Ово се корисити за мерења кретања ваздуха у унутрашњости, како би се видело како унутрашње струје реагују на људско тело, са циљем да се оптимизује енергетска ефикасност у просторијама где људи живе.

Leave a Reply