У последњој дебати Kраљевског географског друштва, Институт Ертвоч је закључио да су пчеле најважнија жива бића на планети, међутим научници су такође објавили и врло забрињавајући податак: пчеле су се већ нашле на листи угрожених врста.

Недавне студије показују да је чак 90% пчела већ нестало са планете. Разлози овог истребљења зависе од географског подручја, али међу главне спадају масовно уништавање шума, недостатак безбедног места за прављење гнезда, недостатак цвећа, неконтролисана употреба пестицида и промене земљишта.

А зашто су пчеле проглашене за најважнија бића на планети?

Уз подршку Фондације за аграрне иновације (ФИА), Центар за пчеларско предузетништво Универзитета Мајор и Пчеларска корпорација Чилеа су спровеле истраживање које је показало да су пчеле једина створења на свету које не носе било какве патогене, било да је реч о гљивицама, вирусима или бактеријама.

Чак 70% светске агрикултуре зависи управо од ових инсеката; другим речима: ако посматрамо 100 врста хране, пчеле су заслужне за настанак њих чак 70.

Такође, опрашивање, за које су опет заслужне пчеле, омогућава размножавање биљака које су храна милионима животиња, те би без њих убрзо почела нестајати и фауна.

Мед који производе пчеле не само да људима служи за исхрану, већ има и вишеструка позитивна дејства на наше здравље и кожу.

Према цитату који се приписује Алберту Ајнштајну, да пчеле нестану људима би преостале још само 4 године живота.

А шта мислимо, заштио пчеле нестају?

Федерални институт технологије у Швајцарској износи теорију која за кривца сматра таласе које емитују мобилни телефони. Објашњавају да су таласи који се стварају приликом телефонских позива способни да дезоријентишу пчеле због чега се оне изгубе, а што им директно угрожава живот.

Истраживач и биолог Даниел Фавре, у сарадњи са другим истраживачима, је спровео 83 експеримента који показује да у присуству ових таласа пчеле производе 10 пута гласнији звук него иначе, што је сигнал другим пчелама да су у опасности и да морају напустити кошницу.

Без икакве сумње, главни разлог нестанка пчела се приписује надимљавању усева. Kао пример ове праксе се наводи Kолумбија, јер је током година чак 34% пчела са агротоксинима умрло од тровања.

Постоји ли решење овог проблема?

Наравно да решења постоје, али ствар је у томе што их је прилично тешко и спровести у дело, јер су (негативне) праксе производње и агрикултуре прилично дубоко усађене у свест људи.

Било како било, у нади да се могу спровести прилично брзо, предлажу се три решења:

У потпуности забранити, а не само умањити, употребу отровних пестицида.
Промовисати у потпуности природне замене.
Непрестано истраживати и надгледати здравље, стање и очување пчела.

„Проблема са пчелама је само један о примера који позивају на хитност мењања начина на који управљамо околишем“, каже Лусијано Грисалес, представник Привредне коморе Kолумбије.

„Успостављање стратешке природе заштите и поновног насељавња пчела и других опрашивача је од кључног значаја јер се за 10 година у Kолумбији више неће моћи рачунати на пчеле. То ће довести до катастрофе по питању хране и здравствене кризе у земљи.“

Оставите Коментар