На јубиларном 5. Међународном сајму пчеларства одржаном у суботу у Бујановцу оборени су сви рекорди – како у броју излагача тако и посетилаца, којих је било из целог региона.

Да „Пчела не познаје границе“, како гласи назив сајма који пету годину заредом организује бујановачко Удружење пчелара „Полен 2012“, потврђено је данас у спортској хали у Бујановцу.

–Сада већ могу да кажем да је наш семинар – сајам постао озбиљна манифестација. Задовољни смо ми као организатори, задовољни су излагачи, којих је било око 50, као и посетиоци којима се не зна броја. Било их је много, како локалних пчелара, тако и гостију из иностранства. Растемо из године у годину – рекао је Бујановачким Зарије Митић, председник удружења.

Пчелари из овог краја могли су да размене искуства са колегама из земаља у окружењу, нешто науче на стручним предавањима одржаним у оквиру сајма, али и да купе сваку врсту опреме.

-Наше мултиетничко удужење има 54 члана са око 2.300 кошница. Увећавамо и једну и другу бројку, чему свакако доприноси једна оваква манифестација. Чланови удружења су колеге Албанци из бујановачке општине, али и са Kосова – истиче Митић.

Заменик председника удружења, Васуф Алими из Несалца, који се пчеларством бави, како каже, од детињства – већ 60 година, нагласио је да је и термин одржавања сајма више него одговарајући, јер “сваком пчелару сада на прагу пролећа нешто треба”.

-Видите колико се купује, сви носе нешто од опреме. Омогућили смо људима да све што им је потребно набаве на једном месту, то много значи – каже Алими.

Да се добро продаје и да је интересовање велико потврдио је и Миодраг Радовић из Лесковца, власник фирме за производњу пчеларске опреме, која своје прозводе излаже на бујановачком сајму од самог почетка пре пет година.

Од гостију из иностранства најбројнији су били Македонци, кажу близу им је Бујановац, а и овде је све јефтиније.

-Избор је велики, нашао сам све што ми треба и наравно купио јер су цене много приступачније него код нас у Македонији. Први пут сам у Бујановцу и могу да кажем да ћу доћи у набавку и следеће године – каже Владимир Лазаревић из Скопља.

Ништа мање задовољни нису били ни локални пчелари.

Бујановчанин Момчило Моки Поповић каже да је понуда сасвим солидна и да су му све колеге пчелари из других места рекли да су задовољни сајмом.

-Ми пчелари се сад на пролеће снабдевамо овде на сајму, а на јесен на сајму у Врању. Нема потребе да идемо било где даље, ни ми ни колеге са Kосова и Македоније. То је добро и треба да се настави тако – каже он.

За разлику од претходних година, на манифестацији на којој се окупио тако велики број људи из земље и иностранства, није било представника локалне самоуправе, иако су били позвани.

Организацију сајма су подржале немачке компаније SWG и GIZ.

Leave a Reply