Кинеска влада саопштила је да народ жели мир, стабилност и добар живот, након што је владајућа Демократска напредна партија остварила лоше резултате на гласању.

Кина ће наставити да ради са народом Тајвана на промовисању мирољубивих односа и чврстом противљењу независности Тајвана и страном мешању, саопштила је Кинеска канцеларија за Тајван.

Председница Тајвана Цаи Инг Вен поднела је оставку на место председнице владајуће Демократске напредне партије уз образложење да преузима одговорност за лош резултат остварен на локалним изборима.

Она је рекла је да су ови избори више од локалног гласања, јер свет гледа како Тајван брани своју демократију у јеку војних тензија са Кином.

Главна тајванска опозициона странка Куоминтанг (КМТ) победила је на локалним изборима у главном граду Тајпеју и освојила контролу над градским већем.

Према првим резултатима, КМТ води у борби на изборима за градоначелника у већини од укупно 21 града, као и на изборима за начелнике округа широм Тајвана.

Од 2008. до 2016. владајућа партија на Тајвану, Куоминтанг, одржавала је добре везе са Кином, али су се оне погоршале када је на власт 2016. дошла Цаи Инг Вен, из Демократске напредне странке.

Кина види Тајван као једну од својих провинција и Пекинг већ дуго обећава да ће острво вратити под контролу Кине, не искључујући употребу силе уколико буде потребно.

Тајванска влада оштро се противи тврдњама Кине и поручује да само 23 милиона становника тог острва може одлучивати о својој будућности, додаје Ројтерс.

Оставите Коментар