Американци су 90-их година чинили све што је било у њиховој моћи да потпуно униште руску шпијунажу. Као што су уништили источнонемачки Штази.

Исте планове су имали и са руском армијом, у уверењу да неће морати много ни да се потруде јер ће сама од себе деградирати толико да ће Русија бити тек „Горња Волта са нуклеарним бомбама“ које неће решавати ништа. Веровали су да ће против њих бити довољни противракетни штитови на територији Пољске и Румуније.

Тврдо веровали, а последњих година се све чешће све непријатније изненађују.

После хиперсоничних ракета „Кинжал“ и „Авангард“, суочили су се и са руским стратешким системом за радиоелектронску борбу „Мурманск-БН“. Не звучи застрашујуће, али је први утисак варљив.

„Мурманск-БН“, који је недавно постављен у 841-ом центру за радиоелектронску борбу руске Балтичке (ратне) флоте а налази се поред Калињинграда, држи под контролом све војне радио-везе на територији највећег дела Европе (најмање две трећине).

Још прецизније: тај систем гуши и контролише војне канале везе и управљања јединицама у кругу од 5.000 до 8.000 километара!

https://youtu.be/T56KLqnqglU

Систем који је постављен недалеко од Калињинграда у стању је – како тврде руски специјализовани медији, да лиши везе све противничке ратне бродове, авионе, беспилотне летелице и штабове који се нађу у том `кругу`.

„Мурманск-БН“ се претходно одлично показао за време војне вежбе у оквирима Балтичке флоте.

„Мурманск-БН“ је аутоматизовани систем за ометање и гушење свих врста везе у краткоталасном дијапазону.

Његови творци тврде да по снази неколико пута надмашује све конкуренте. Захваљујући, поред осталог, антенама-јарболима, чији врхови се по потреби могу дићи и до 32 метра у висину, и нискофреквентних антена-лепеза.

„Мурманск-БН“ аутоматизовано `упија` податке о свим изворима краткоталасних сигнала, класификује их и сам опредељује које сметње их могу најуспешније `неутралисати`.

Са њим, Русија из Калињинграда контролише целу Скандинавију, цело Балтичко море, Централни и немали део западне Европе.

„Краткоталасни дијапазон“ ниеј случајан јер се користи за везу на великим растојањима између ратних бродова, авиона и дронова.

Оставите Коментар