Заменица помоћника америчког секретара за одбрану задужена за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер поручила је да не може да се пореди НАТО интервенција 1999. године са нападом без повода једне силе на демократски изабрану владу, преноси Глас Америке.

„То се апсолутно не може изједначавати. Оно што сад видите је да је велика сила одлучила да нападне демократски изабрану владу без икаквог повода и покушава да окупира значајне делове те земље, док бомбардује цивилно становништво и омета испоруку хуманитарне помоћи. Апосолутно није једнако. И сигурна сам да народ Србије може својим очима да посматра народ Украјине и да разуме са каквом се разарањем суочава и да жели да га подржи“, рекла је Купер.

Она је нагласила да је у интересу Србије да не буде партнер Русији.

„И искрено, није у интересу Србије да буде партнер са војском која трпи тако очигледне неуспехе на ратишту, са тако неверовано ниским моралом, војска чије вође не верују својим војницима, где се опрема квари. Претпоставила бих да би Србија донела најсмисленију одлуку у контексту будућих војних односа и капацитета по којој је бесмислено имати Русију као доброг партнера“, казала је Купер.

Наводи да су САД и даље отворене и надају се продубљивању војне сарадње са Србијом, као и да је је позитвно што је Србија подржала резолуцију УН против Русије.

“У контексту тренутне ситуације, свакако смо сматрали да је позитиван знак јер се Србија сврстала уз све земље света, осим њих пет, када је реч о резолуцији Генералне скупштине УН којом се осуђује напад Русије на Украјину. Знамо да Србија може да сагледа ову ситуацију уз одређени степен непристрасности“, истакла је званичница Пентагона.

Куперова истиче да безбедносну ситуацију на Западном Балкану прате, као и да су посвећени  односима са савезницима у регону и одржавању јаких  партнерстава.

„Увијек пратимо безбједносну ситуацију на Западном Балкану и веома смо посвец́ени нашим односима са савезницима у региону и одржавању јаких партнерстава широм региона, укључујући Србију и Босну и Херцеговину. То је био случај раније и сада. Очигледно је да је Русија у прошлости покушавала да се меша и подстиче тензије у региону и видимо да се то наставља до данас. Ја сам задовољна степеном до којег Сједињене Државе, и не само оне, обрац́ају пажњу на регион. Наши партнери из Европске уније су такође веома посвећени томе да се осигура стабилност“, истакла је она.

Русија, према мишљењу Куперове има  бројне начине да дестабилизује Западни Балкан.

„Русија има бројне тактике које може поново да употреби и то смо изнова виђали. Да се врати на употребу одређених стратегија, укључујући сајбер мешање, и недавно смо видјели примере тога, затим манипулисање информационим простором што је и даље присутно. Могу да инструментализују корупцију, која нарочито има корозивно дество у региону. И наравно могу да употребе продају оружја, војних ресурса као средство утицаја. Чињеница да им војна опрема не даје тако добре резултате у Украјини, можда ће ово последње средство учинити мање моћним, али би свакако могли да поново да прибјегну било којој од горе наведених тактика“, каже она.

Оставите Коментар