Ракета „Сармат“ у наредним деценијама Русији гарантује мир, оценио је директор Државног ракетног центра „Макејев“.

„Сједињене Америчке Државе у наредних 40 година неће бити у стању да створе систем ПРО који би ефикасно могао да пресретне руску интерконтиненталну балистичку ракету „Сармат“, оценио је Владимир Дегтјарев, генерални директор државног ракетног центра „Макејев“ који развија „Сармат“.

„Наш актуелни пројекат чини савремене системе америчке ПРО неефикасним, а ракетни систем „Сармат“ биће ефикасан у условима распоређивања система ПРО у наредних 40 година. То значи да „Сармат“ Русији гарантује мир у наредним деценијама“, рекао је Дегтјарев.

РС-28 „Сармат“ представља ракетни систем подземног базирања у силосима, са тешком интерконтиненталном ракетом на течно гориво. Развој ракете започео је у Државном ракетном центру „Макејев“ двехиљадитих са амбицијом да замени система Р-36М2 „Воевода“.

Лансирна тестирања тешке интерконтиненталне балистичке ракете „Сармат“ одржана су на космодрому Плесецк крајем прошлог месеца.

Нови ракетни систем силосног базирања сa тешком интерконтиненталном балистичком ракетом Р-28 „Сармат“ треба да ступи на борбено дежурство у Ужурској ракетној дивизији РВСН (Ракетне снаге стратешке намене) 2021. године. Серијска производња ракете очекује се 2020. године.

Извор: rbth.com