Посмртни остаци брачног пара Шутаковић и тројице њихових синова били су у масовној гробници „Бункер“ у Ђаковици, речено је у Комисији за нестала лица Владе Србије.

  • Извршена је идентификација и утврђено је да су у масовној гробници „Бункер“ била одбачена тела брачног пара Даринке и Недељка и њихових синова Александра, Ђорђа и Радомана – рекла је Весна Бошковић из Комисије.

Из Комисије су навели да ће посмртни остаци петочлане породице Шутаковић бити сахрањени средином наредне седмице у Црној Гори.

Масовна гробница „Бункер“ је локација на којој су, уз остатке угинулих животиња, припадници терористичке ОВК смишљено одбацивали и посмртне остатке киднапованих и убијених Срба.

У региону Ђаковице налазило се више такозваних информативних центара ОВК-а, илегалних затвора, у којима су отети Срби, Роми и лица албанске националности лојална држави Србији, држани до 15 дана док не буду убијени, наведено је у документу Комисије, који је достављен Хашком трибуналу и истражитељима новоформираног Специјалног суда пред којим ће се судити припадницима ОВК за злочине почињене на Косову и Метохији од почетка 1998. до краја 2000.године.

Информативни центри су се налазили у хотелу „Паштрик“ у центру Ђаковице, ауто-школи „Старт“ у индустријској зони Ђаковице, Фабрици дувана „Вирџинија“, у подруму бивше зграде Дома армије и напуштеној фабрици у насељу Пискоте.

  • Пронађено је укупно 38 лица. Анализом документације која је Комсији делимично достављена, нарочито анализом документације која је у Хашком трибуналу, а односи се на место проналаска посмртних остатака, закључује се да су отета лица, након што су мучена и убијена, бацана на депоније у непосредној близини наведених нелегалних притвора у индустријској зони – наведено је у документу.

Та индустријска зона и данас је депонија и састоји се од напуштених зграда и хангара.

Масовну гробницу „Бункер“ у којој су пронађени посмртни остаци породице Шутаковић пронашли су 11. јула 1999. године италијански војници и том приликом су, како је невдено у документу, „сачинили документацију о проналаску посмртних остатак три лица“.

Италијани су констатовали да се локација „Бункер“, на којој су пронађени посмртни остаци, налази испред Фабрике „Металика“ у Ђаковици и уз записник су „направили фото документацију“ до које је Комисија дошла захваљујући „сарадњи са анонимним припадником италијанског КФОР-а“.

Шведски форензички тим, кога је ангажовао Хашки трибунал, посетио је 17. јула 1999. године локацију и описао три тела тела на улазу у бункер и једно унутар, заједно са остацима убијених паса.

У одећи једног од страдалих је пронађена документација на име Милош Стојановић, рођен 1926. године, из Ђаковице.

Италијански контигент КФОР-а је 30. јула 1999 године „поново посјетио“ локацију и у извештају поменуо три тијела испред бункера и „неодређени број тијела унутар бункера“.

У извештајима наведених међународних организација није наведено када су посмртни остаци однесени са локације, где су однесени и да ли су сви однесени.

За тело, у извештајима означено као тело број један, а било је у скоро свјежем стању, установљено је да до данас није идентификовано и да се још налази у мртвачници као једно од Н.Н. тела о којима се годинама говори.

Масовну гробницу „Бункер“, иако је прецизно утврђена са координатама „удаљена 3,2 километра северно од града, 380 метара северно од главног пута Ђаковица-Призрен и 80 метара северно од улазне капије Фабрике „Металик“, међународни званичници су држали у тајности.

То је било све док под притиском из Београда Еулексов форензички тим није 26. октобра 2017. године идентификовао локацију, а у новембру исте године из унутрашњости бункера извадио посмртне остатке „најмање три особе“.

Претрага локације уз учешће експерата из Београда почела је 16. априла 2018. године када је прво грађавинским машинама локација очишћена од ђубрета, скинута плоча која затвара бункер, разваљен део зидова и започето извлачење воде и талога заједно са ђубриштем, псећим костима, кесама и флашама.

  • Међу извученим костима су били и посмртни остаци убијених Срба и неалбанаца – наводи се у документу Комисије у коме се наглашава да нађени посмртни остаци припадају особама српске националности.

Форензичком експертизом је утврђено да су у масовној гробници „Бункер“ одбачена тела петочлане породице Шутаковић, која је киднапована почетком јула 1999. године у Ђаковици, где су живели.

Према информацијама Комисије и надлежних служби Србије, постоје основи сумње да се у близини ове локације налазе још најмање две масовне гробнице чију претрагу тражи Комисија.

Али, услед недостака механизма сарадње Београда и Приштине, после преноса овлашћења са Еулекса на тзв. косовске институције, нема ко да одобри захтев нити постоји механизам преко кога Комисија може тражити покретање поступка претраге локације.

У непосредној близини локације масовне гробнице „Бункер“ су током 1999. године пронађени посмртни остаци пет особа српске националности. Они су у претходном периоду идентификовани и предати породицама.

Посебну забринутост породица несталих и киднапованих Срба и неалбанаца изазива чињеница да су добијене информације да се у индустријској зони у Ђаковици, која је прекривена ђубриштем и смећем, а у новије време се ту одбацује шут, налазе тела убијених Срба и других лица која су албански терористи киднаповали на ширем подручју метохијске котлине.

Додатну забринутост, пише у документу Комисије, изазива то што се у близини индустријске зоне налазило више илегалних затвора којима су непоредно командовали „кланови браћа Рамуш и Даут Харадинај“ и у које су пребацивани киднаповани Срби, од којих је један број пребачен у Албанију због трговине органима.

Само на подручју општине Ђаковица на „консолидованој листи несталих“ налази се више од 50 лица српске и неалбанске националности.

Истрага о њиховој судбини је доведена у питање услед обустављања процеса потраге и настојања тзв. косовских власти да протежирањем рокова потраге додатно униште трагове и, како је наглашено у документу, ускрате могућност Специјалном тужилаштву да на бази доказа подигну оптужнице против вођа ОВК у Метохијској котлини – зона „Дукађин“ којом су командовала браћа Харадинај.

Оставите Коментар