Унука маршала Д’Епереа, грофица Kлод де Сен Пјер рекла је да су речи које најбоље описују однос њеног деде према Србији “поштовање и велика храброст”.

– Господин (Директор Балканолошког института Војислав) Павловић ме питао да ли могу да пронађем мемоаре мог деде са Источног фронта. Желела сам то да поделим са вама, јер то само показује поштовање и част коју је мој деда показао према вама – рекла је Сен Пјер.

Присутни на промоцији били су видно дирнути овим речима, било је уздаха, а с времена на време би се салом проломио и спонтани аплауз.

Директор Балканолошког института САНУ Војислав Павловић рекао је да ће издавачка кућа Прометеј нову едицију “Српске војводе” започети мемоарима Д’Епереа.

– Овај драгоцени фронт ће опет привући пажњу читалаца. За Д’Епереа су Срби били храбри и дисциплиновани војници, а војвода Живојин Мишић строг и одмерен човек, који је на њега оставио највећи утисак – рекао је Павловић и додао да ће књига показати и односе међу савезницима и Д’Епереове погледе на српску војску.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони рекао је да је ово прилика да се Србија и Француска сете “братства по оружју” у Првом светском рату и додао да би две земље понекада заборавиле колико су блиске.

– Да подвучемо да и данас наши војници стоје раме уз раме у мировним операцијама у Африци и Либану како би чували међународни мир и стабилност – рекао је амбасадор.

Мондолони је додао са ће Србија заузети посебно место 11. новембра на церемонији обележавања 100 година од краја Првог светског рата.